Mohamad Hussein Tantawi

Faktaboks

Mohamad Hussein Tantawi
Født
31. oktober 1935, Kairo

Mohamad Hussein Tantawi, egyptisk offiser, Egypts de facto statssjef 2011–12, i perioden etter at president Muhammad Hosni Mubarak ble avsatt og til Mohamed Morsi ble valgt og innsatt som ny president i juni 2012.

Tantawi har høyere militær utdanning og ble offiser i infanteriet i 1955. Deretter hadde han en rekke kommandoer, blant annet som sjef for den egyptiske andre armé og sjef for republikanergarden; utnevnt til forsvarssjef og -minister i 1991.

Han deltok i Egypts alle kriger mot Israel 1956, 1967 og 1973, samt den såkalte utmattelseskrigen, 1967–70. Han deltok også i Gulfkrigen for å frigjøre Kuwait, 1991. Tantawi har også tjenestegjort som militærattaché til Pakistan.

Fektmarskalk Tantawi ble utnevnt til visestatsminister 31. januar 2011, hvoretter han fra 11. februar ble leder for Supreme Council of the Armed Forces (SCAF), som overtok som en kollektiv statsledelse etter at president Mubarak var avsatt som følge av den folkelige mobiliseringen for regimeskifte og demokrati. Som en av Mubaraks nære allierte var det spekulert i at Tantawi ville bli ny president. Under opprøret i januar–februar kom det til motsetninger mellom Tantawi og Mubarak, og førstnevnte bidro til at presidenten ble avsatt.

Tantawi ble selv avsatt av den nye, folkevalgte president Mohamed Morsi, i august 2012.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg