Faktaboks

Mohamad Hussein Tantawi

Mohamed Hussein Tantawi

Mohamed Hussein Tantawy

Født
31. oktober 1935, Kairo, Egypt
Tantawi

Tantawi (til venstre) med USAs forsvarsminister Robert M. Gates i 2008.

Av .

Mohamad Hussein Tantawi er en egyptisk offiser som var Egypts de facto statssjef i 2011–2012, i perioden etter at president Muhammad Hosni Mubarak ble avsatt og til Mohamed Morsi ble valgt og innsatt som ny president i juni 2012.

Tantawi har høyere militær utdanning, og ble offiser i infanteriet i 1955. Deretter hadde han en rekke kommandoer, blant annet som sjef for den egyptiske andre armé og sjef for republikanergarden. Han ble utnevnt til forsvarssjef og forsvarsminister i 1991.

Han deltok i Egypts alle kriger mot Israel (Suezkrigen i 1956, seksdagerskrigen i 1967 og Yom Kippur-krigen i 1973) samt den såkalte utmattelseskrigen i 1967–1970. Tantawi deltok også i Golfkrigen for å frigjøre Kuwait i 1991. Han har dessuten tjenestegjort som militærattaché til Pakistan.

Feltmarskalk Tantawi ble utnevnt til visestatsminister 31. januar 2011, hvoretter han fra 11. februar ble leder for Supreme Council of the Armed Forces (SCAF), som overtok som en kollektiv statsledelse etter at president Mubarak var avsatt som følge av den folkelige mobiliseringen for regimeskifte og demokrati. Som en av Mubaraks nære allierte var det spekulert i at Tantawi ville bli ny president. Under opprøret i januar–februar kom det til motsetninger mellom Tantawi og Mubarak, og førstnevnte bidro til at presidenten ble avsatt.

Tantawi ble selv avsatt av den nye, folkevalgte president Mohamed Morsi, i august 2012.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg