Konsum er forbruk av varer og tjenester. Man skjelner mellom privat og offentlig konsum.

Faktaboks

Uttale
konsˈum
Etymologi
til konsumere

Opplysninger om konsumet og dets fordeling finnes i Statistisk Sentralbyrås nasjonalregnskap. Detaljerte opplysninger om konsumet i enkelte sosialgrupper finnes i oversikter fra spesielle forbruksundersøkelser, som danner grunnlaget for beregning av konsumprisindekser.

Privat konsum

Privat konsum omfatter private personer eller husholdningers forbruk. En som konsumerer kaller vi konsument eller forbruker. I vanlig nasjonalregnskapsstatistikk regnes også kjøp av kapitalgjenstander, med unntak av boliger, til husholdninger som konsum.

For den enkelte avhenger konsumet i første rekke av inntektens størrelse; konsumet stiger med inntekten, men ikke like sterkt som denne, absolutt sett. Dermed blir forskjellen mellom inntekt og konsum, det vil si sparingen, større jo høyere inntekten er.

Det totale private konsum i et samfunn vil avhenge av den totale private inntekt, men inntektsfordelingen vil også ha betydning. For de fleste formål er det imidlertid tilstrekkelig å regne med en samvariasjon for hele samfunnet av samme art som for den enkelte.

Fordelingen av konsumet på de forskjellige grupper av varer og tjenester avhenger blant annet av inntektsnivået og av prisene. Det er vanlig at man ved høyere inntekter bruker en mindre del av inntekten på matvarer enn når inntekten er lav (Engels lov, etter den tyske statistiker Ernst Engel, 1821–96).

Offentlig konsum

Offentlig konsum omfatter varer og tjenester som brukes av offentlige institusjoner, i alt vesentlig stat og kommuner. Til offentlig konsum regnes administrasjonens ytelser, rettsvesen og liknende, alt verdsatt til lønnskostnadene, løpende anskaffelser unntatt det som går til anskaffelse og vedlikehold av kapitalutstyr som bygninger, veianlegg og liknende, og kapitalslitet på den offentlige konsumkapitalen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg