Rochus.

Dette maleriet ble malt omkring 1600 av Francisco Ribalta. Det forestiller Rochus som viser frem en pestbylle på låret. Ved siden av ligger hunden som brakte ham brød.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Rugdagen eller rugsok, 16. august, har navn etter helgenen St. Rochus, som ifølge hans Acta ble født i Montpellier i Frankrike omkring 1295 og døde samme sted 16. august 1327. Noen hevder at han levde ca. 50 år senere, andre at han ikke har levd i det hele tatt. Rochus ble først og fremst påkalt ved utbrudd av pest.

Faktaboks

Også kjent som

rugsok

Når dagen på Romerike ble kalt rugdagen eller rugsok, skyldtes det likheten mellom helgennavnet og navnet på kornsorten rug. Nå var det rette tiden for å så vinterrugen.

Legenden om Rochus

Da Rochus' velstående foreldre døde, ga han bort alt og tok ut på en valfart til Roma. På veien kom han til flere byer som var herjet av pesten. Det viste seg at Rochus kunne helbrede de syke ved å gjøre korstegn over dem. Han ble også angrepet av pesten selv, og søkte ut i skogen for ikke å smitte andre. En liten hund brakte mat til ham fra et slott i nærheten. Til slutt helbredet en engel ham med en legende salve. De forskjellige legendene er ikke samstemte når det gjelder hans siste tid, men de er enige om at han døde under kummerlige forhold i et fengsel. Da hadde han fått et løfte fra Gud om at alle pestsyke som påkalte ham, skulle bli helbredet.

Det er ikke sikre spor etter en Rochus-kultus før mot slutten av 1400-tallet, hans vita er fra 1478. Kulten spredte seg raskt gjennom Europa. En storslått kirke ble bygd for ham i Venezia omkring 1500, hvor hans legeme skal ligge.

I kunsten blir Rochus ofte gjengitt i pilegrimsdrakt med et sår på låret og en hund ved sin side. I Norge har ikke Rochus rukket å sette tydelige spor etter seg, til det var kulten for sen i forhold til reformasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Alver, Brynjulf (1981). Dag og merke : folkeleg tidsrekning og merkedagstradisjon. 2. utg. Bergen.
  • Farmer, David (1997). Oxford Dictionary of Saints. Oxford Universtity Press.
  • Gad, Tue (1971). Helgener. Legender fortalt i Norden. Rhodos. København.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg