Romforskning omfatter den vitenskapelige utforskningen av himmellegemer og det interplanetariske og interstellare rom ved hjelp av instrumenterte ballonger, sonderaketter, satellitter, romsonder eller romfartøy.

Studier av Jordens øvre atmosfære, ionosfære og magnetosfære, samt forhold som omfatter vekselvirkning mellom solvinden og det jordnære verdensrom inkluderes i romforskningsbegrepet, mens forskning som angår selve planeten Jorden, ikke regnes som romforskning. Studier med grunnlag i miljø og forhold i romlaboratorier og romstasjoner, for eksempel mikrogravitasjon og medisin, blir også gjerne definert som romforskning.

Romforskning inngår som en del av romvirksomhet.

Organisasjoner

Romforskning er et område som krever utstrakt internasjonalt samarbeid. Viktige romorganisasjoner er:

  • amerikanske NASA (National Aeronautics and Space Administration),
  • europeiske ESA (European Space Agency),
  • russiske Roskosmos (Russian Federal Space Agency),
  • japanske JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency),
  • kinesiske CNSA (China National Space Administration), og
  • kanadiske CSA (Canadian Space Agency).

Virksomhet i Norge

Romforskning drives først og fremst ved universitetene i Bergen, Oslo, Tromsø og Trondheim og ved Forsvarets forskningsinstitutt, i tillegg til Universitetsstudiene på Svalbard.

Norge er medlem av den europeiske romorganisasjonen ESA. Norsk Romsenter og Norges forskningsråd har koordinerende roller i norsk romforskning.

Andøya Space er et operativt senter innen norsk romforskning. Andøya Space Education (tidl. NAROM), som er et datterselskap av Andøya Space, er etablert som et nasjonalt senter for romrelatert opplæring.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg