Husstandsfellesskapsloven er en norsk lov som gjelder for samboere og alle andre som bor sammen i et husstandsfellesskap. Det kan for eksempel være venner, søsken, foreldre og voksne barn. Loven setter ingen grenser for hvor mange personer det kan inngå i husstanden.

Faktaboks

Fullt navn
Lov om rett til felles bolig og innbo når husstandsfellesskap opphører
Kortnavn
Husstandsfellesskapsloven
Forkortelse
husfskl.
Også kjent som
samboloven lov om rett til felles bolig og innbo når husstandsfellesskap opphører
Lovdata-ID
NL/lov/1991-07-04-45

Bakgrunnen for loven var at stadig flere fra 1970-tallet valgte å leve sammen som samboere.

Lovens innhold

Loven gjør det mulig å overta en felles bolig med innbo som et annet husstandsmedlem eier. Loven gir rett til å overta bolig og innbo både når opphøret er et resultat av at et husstandsmedlem dør og når opphøret følger av at personene i husstanden flytter fra hverandre. Ved død kreves «særlige grunner» for å overta bolig og innbo og ved opphør i levende live kreves «sterke grunner». Det betyr at det skal mer til for å overta bolig og innbo der partene fortsatt lever. Retten til å overta innebærer i praksis en forkjøpsrett til markedspris. Den som vil overta, må derfor betale markedspris til den som eier bolig og innbo. Om boligen er i sameie, gir loven rett til å overta den andres andel. Om eieren er død, skal vederlaget tilfalle dødsboet.

Ifølge loven skal inngåtte avtaler tas i betraktning, men en domstol er ikke bundet av avtaler som er inngått på forhånd, dvs. før husstandsfellesskapet er opphørt.

Historikk

Loven er basert på forslagene utarbeidet i NOU 1988: 12 Husstandsfellesskap og Ot.prp. nr. 52 (1990 – 1991) Om lov om rett til felles bolig og innbo når husstandsfellesskap opphører. Det var fremveksten av de moderne samboerskapene på 1970-taller og fremover som var den reelle drivkraften for lovgivningen.

Loven ble endret i 2021 blant annet som følge av opphevelsen av skifteloven fra 1930. Skiftelovens prosessbestemmelser finner vi nå dels i husstandsfellesskapsloven, dels i ekteskapsloven og dels i arveloven av 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg