Hver samboer eier sitt, og ved samlivets opphør, det vil si enten ved samlivsbrudd eller ved død, beholder hver av dem (eventuelt den avdødes arvinger) det som hver har eid mens samlivet bestod. I praksis vil imidlertid ofte eiendeler bli i sameie mellom partene.
Grunnlaget for et slikt sameie kan være at begge har benyttet sine pengeinntekter til å anskaffe tingen eller det er klart at parets midler har blitt benyttet, men uten at det kan bringes på det rene hvem som har betalt for hva. I rettspraksis har man en lang rekke tilfeller der domstolene har kommet til at eiendeler anskaffet under samlivet er i sameie mellom partene, og hvis det ikke er holdepunkter for annet, med en halvpart på hver.
I rettspraksis er det også slått fast at selv om bare den ene har hatt pengeinntekter mens den andre har arbeidet i hjemmet, kan hjemmearbeidet danne grunnlag for å anse vedkommende som medeier i ting som erverves for den annens inntekter underveis i samlivet. Om disse ulovfestede reglene skal anvendes i praksis, kreves det i praksis enten at partene blir enige om at de eier eiendelen sammen eller at dette fastsettes av en domstol. Etter ulovfestet rett kan en samboer også få en økonomisk kompensasjon (vederlag) dersom den andre har fått en tilfeldig fordel som følge av samlivet. Fordi dette er ulovfestede regler, vil det være vanskelig for partene å anvende disse uten å gå til domstolen for å få det fastsatt. Samboerforhold som har vart en stund, kan derfor gi enkelte økonomiske rettigheter mellom partene, men lovgivningen gir ingen regler om rett til deling etter endt samboerskap.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.