Kanchil
Kanchil hører til i dvergmoskusdyrfamilien.
Dvergmoskusdyret lever for det meste alene.
Shutterstock.

Dvergmoskusdyr er ganske små pattedyr uten horn eller gevir. De er de minste av de partåede klovdyrene, med en skulderhøyde som vanligvis når rundt 30 centimeter. De har et lite hode, spiss snute og meget lange og tynne bein.

Faktaboks

Også kjent som
også kalt vannmoskusdyr eller dverghjorter
Vitenskapelig navn
Tragulidae

Dvergmoskusdyr blir også kalt musehjorter eller dverghjorter. De tilhører ordenen partåede klovdyr (Artiodactyla) og underordenen drøvtyggere (Ruminantia), som igjen deles i to grupper, Pecora (fem familier) og Tragulina med familien Tragulidae, dvergmoskusdyr.

Nyere systematikk deler denne familien i tre slekter og i alt ti arter:

I et evolusjonært, fylogenetisk perspektiv regnes dvergmoskusdyr som en isolert og primitiv gruppe av partåede drøvtyggere. Dvergmoskusdyrene har lite slektskap med de egentlige moskusdyrene (Moschidae) eller andre familier i Pecora-gruppen, og skiller seg fra disse i flere anatomiske detaljer, blant annet i skjelett og fordøyelsessystemet.

Størrelse og utseende

Dvergmoskusdyr har verken horn eller gevir. Skulderhøyden er maksimalt opp til om lag 40 centimeter. De asiatiske artene er mindre (0,8–8 kilo) enn afrikansk vannmoskusdyr (7–16 kilo). Kroppen er kort og kompakt med et lite hode, spiss snute og påfallende spinkle bein. I likhet med moskushjorter (Moschidae) er hjørnetennene i overkjeven hos dvergmoskusdyr utviklet som hoggtenner, synlig under overleppen, spesielt hos hanndyr.

Pelsen er kort og glatt og som regel brun eller rødbrun, ofte med dekkhår som er mørkere mot hårspissene, særlig på oversiden av kroppen. Undersiden er oftest lysere gulhvit. Noen arter har lyse tegninger eller prikker i det brune hårlaget.

Levevis

Dvergmoskusdyr er nattaktive, svært sky og lever for det meste alene. Leveområdene («home range») er relativt små (150–300 dekar) og knyttet til skog med tett undervegetasjon. Dvergmoskusdyr er planteetere med bredt utvalg av beiteplanter på menyen, men de spiser også frukt og rotvekster. I forbindelse med forplantning kan dvergmoskusdyr opptre parvis. Drektighetstiden er om lag 160–170 dager, og de føder én, sjelden to, kalver.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

dvergmoskusdyr
Tragulidae
GBIF-ID
9672

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg