Kåre Willoch på vei ut fra slottet etter å ha blitt forespurt av kong Olav om å danne ny regjering, 12. oktober 1981

Kåre Willoch (Høyre) var statsminister 1981–1986. Hans regjering ble ofte omtalt som en borgerlig regjering. De første to årene ledet Willoch en ren Høyre-regjering, deretter fikk regjeringen også statsråder fra Kristelig Folkeparti og Senterpartiet.

Kåre Willoch på vei ut fra slottet etter å ha blitt forespurt av kong Olav om å danne ny regjering, 12. oktober 1981
Av /NTB/Scanpix.

De borgerlige partiene på Stortinget har tradisjonelt vært partiene Høyre og Fremskrittspartiet, og til en viss grad Kristelig folkeparti, Venstre og Senterpartiet. Etter at Senterpartiet ble med i den rødgrønne regjeringen i 2005, er det ikke lenger vanlig å omtale disse som borgerlige.

Faktaboks

Også kjent som

borgarlege parti

Både Krf og Venstre omtales ofte som del av den borgerlige blokken, men reserverer seg ofte fra denne betegnelsen, og foretrekker ikke-sosialistisk. De har følt at det har vært brukt av høyresiden for å låse dem til en blokk mot Arbeiderpartiet. I de skandinaviske land har begrepet vært i bruk store deler av 1900-tallet, men særlig etter andre verdenskrig.

Uttrykket «borgerlig» betydde opprinnelig noe som har med borgerskapet å gjøre, eller tredjestanden som det het i standssamfunnets tid, særlig 1700-tallet.

Med moderne uttrykk kan man si at borgerlig politikk slik sett er middelklassens politikk, til forskjell fra arbeiderklassens. I dag oppfattes uttrykket borgerlig som mindre relevant og brukes i mindre grad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg