Reaktorstørrelse

En sammenligning av størrelsen til reaktortanken for noen typiske annengenerasjonsreaktorer.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Annengenerasjonsreaktor er en generasjon kjernereaktorer som omfatter de første kommersielle reaktorene som ble bygd opptil slutten av 1990-tallet. De etterfølger førstegenerasjonsreaktorene som omfatter de første forsknings- og demonstrasjonsanlegg som ble bygd på 1950- og 1960-tallet.

Faktaboks

Også kjent som

generasjon II-reaktor

Typiske eksempler på annengenerasjonsreaktor er trykkvannsreaktor (PWR) og kokvannsreaktor (BWR). Av andre annengenerasjonsreaktorer nevnes den kanadiske CANDU-reaktoren, den britiske AGR-reaktoren og den russiske RBMK-reaktoren.

Reaktorene ble opprinnelig bygd for en livslengde på 30–40 år. Imidlertid har mange av annengenerasjonsreaktorene fått en forlenget levetid og antas nå å kunne være i drift i 50–60 år, med mulighet til å forlenge livslengden til 80 år når det måtte være økonomisk interessant.

Det er annengenerasjonsreaktorer som har vært involvert i de mest kjente kjernekraftulykkene i verden. Reaktoren som ble utsatt for en ulykke i Three Mile Island var en trykkvannsreaktor, i Tsjernobyl kjernekraftverk var det en RBMK-reaktor og reaktorene som ble ødelagt i Fukushima-Daiichi kjernekraftverk var av typen kokvannsreaktor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg