Faktaboks

Surtningssue

Tjukningssuen, Surtningssui, Surtningssua

Etymologi
surtning, ‘den svarte’
Surtningssue
Surtningssue med Blåbrean sett frå Blåtjønnholet i nordaust. Fremst ligg fjellryggen Surtningssueoksle.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Surtningssue er Norges sjette høyeste fjell og når opp til 2368 meter over havet. Det er samme høyde som Vesle Galdhøpiggen. Fjellet ligger øst i Jotunheimen, vest for Russvatnet og nord for Gjende, på grensen mellom Lom og Vågå kommuner i Innlandet fylke.

I tillegg inneholder Surtningssue-massivet Sørtoppen (2302 meter over havet), Midtre Surtningssue (2251 meter over havet), Nestaustre Surtningssue (2033 meter over havet) og Austre Surtningssue (2078 meter over havet). Fra hovedtoppen er det storslått utsikt. På østsiden ligger Blåbrean og strekker seg i ei dalsenkning mot nordøst. På vestsiden ligger de imponerende Memurubrean. Surtningssue ligger i Jotunheimen nasjonalpark.

Historikk

Selv om det er tidkrevende å komme seg til toppen av Surtningssue, regnes det ikke som en spesielt utfordrende tur. Det er derfor sannsynlig at noen av våre forfedre var der på reinsdyrjakt. De første som en sikkert vet var på toppen av Surtningssue, var Emanuel Meyer Mohn og Jens Tronhus i 1878. Mohn skriver i årboka til DNT for 1880 at han har fått opplysninger om at stortingspresident (senere statsminister) Johan Sverdrup skal ha vært på toppen om lag 40 år tidligere, men denne påstanden finnes det ikke belegg for. Det går merket sti fra Memurubu til den høyeste toppen på Surtningssue. I 1899 satte bestyreren på Memurubu, Ole Sveine, opp en steinbu på 2 × 2 meter like nedenfor toppen på vestsiden. Den ble restaurert i 2008.

Kart

Surtningssue
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Johnsen, Ben (1995): Jotunheimens stortopper: folk og fjell gjennom tidene. Oslo: Universitetsforlaget.
  • Aasgaard, Jan (2016): Jotunheimen gjennom historien. Oslo: Dreyers forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg