Faktaboks

Vesle Galdhøpiggen

Veslpiggen

Navn
Vesle Galdhøpiggen
Etymologi

En gald er en bratt fjellvei eller kleiv.

Region
Jotunheimen. Lom kommune, Innlandet
Høyde
2368
Førstebestigning
1896 av Niklas A. Lindhult, E. Lindbäch og Knud Vole
Galdhøpiggen til venstre, og den litt mindre naboen Veslpiggen til høyre.

Vesle Galdhøpiggen er Norges sjette høyeste fjelltopp og når 2368 meter over havet. Det er samme høyde som Surtningssue. Fjellet ligger i Jotunheimen, i Lom kommune i Innlandet fylke.

Vesle Galdhøpiggen ligger i Jotunheimen nasjonalpark, bare en drøy halv kilometer nord for Norges høyeste fjelltopp Galdhøpiggen. De to toppene er adskilt med Porten, en bratt overgangen mellom Styggbrean og Storjuvbrean.

Historikk

Vesle Galdhøpiggen er mer krevende å bestige enn sin mer berømte nabo. Første besøk på toppen skjedde 4. august 1896. Det var Niklas A. Lindhult, E. Lindbäch og Knud Vole som krysset Styggebrean og så tok seg opp eggen fra Løyfte på nordsiden av toppen. Den brattere sydsiden av Vesle Galdhøpiggen ble besteget i 1975 av Stein P. Aasheim, Keith Robson og Lars E. Sulheim.

Navnet

Fjellet har navn etter Galdhøpiggen like ved; Galdhøe har navn etter gården Galde i Bøverdalen. En gald er en bratt fjellvei eller kleiv.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Johnsen, Ben (1995): Jotunheimens stortopper: folk og fjell gjennom tidene. Oslo: Universitetsforlaget.
  • Aasgaard, Jan (2016): Jotunheimen gjennom historien. Oslo: Dreyers forlag.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg