Faktaboks

Santorini

Thira, Thera

Etymologi

gresk Σαντορίνη Santoríni

Thira

Thíra. Øyas hovedstad på kanten av det store krateret, der det er ca. 300 m ned til lagunen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Thíra, også kalt Santorini, er en vulkanøy i øygruppen Kykladene i Egeerhavet. Øya er del av et veldig krater og danner en åpen lagune, ca. 60 km i omkrets.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Det er svært bratt på Thíra, og esler og muldyr er hyppig i bruk for transport av mennesker og varer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Santorini er en øy i Hellas som også er kjent som Thira. Dette er den sørligste av Kykladene.

Arealet er 76 kvadratkilometer og innbyggertallet er 15 457 (2021). Santorini er del av et veldig krater og danner en åpen lagune, cirka 60 kilometer i omkrets. Rundt lagunen er det cirka 300 meter høye klipper. I lagunen ligger det to aktive vulkaner: Nea Kameni og Palea Kameni. Det har vært gjentatte vulkanske utbrudd. Santorini består av lava og pimpstein. I sør er det et fruktbart slettelandskap hvor det dyrkes vin. Turisme er viktigste næringsvei.

Et stort utbrudd i forhistorisk tid ødela den opprinnelige øya og settes i forbindelse med katastrofen på Kreta, da Knossos ble ødelagt.

Utgravinger

Utgravinger på Santorini har gitt flere interessante funn. Før vulkanutbruddet i cirka 1500 fvt., som la øya øde og førte til at en del av den sank i havet, hadde Santorini en blomstrende kultur beslektet med den samtidige minoiskeKreta. Det er blitt gravd fram hele gater med hus i to etasjer eller mer.

Store mengder av vakkert malt keramikk ble funnet, i tillegg til store fresker. Takket være moderne utgravingsmetoder og konserveringsmetoder er funnene i god stand. Motivene er mer varierte enn de fra Kreta, og viser, foruten scener fra dagliglivet og naturmotiver, fremstillinger av byer og krigsskip med mannskap.

Ved siden av å gi viktige bidrag til forståelsen av den minoiske kulturen har utgravingene vist at vulkanutbruddet på Santorini, som kan sammenlignes med det på Krakatau i 1884, antakelig gir forklaringen på det plutselige sammenbruddet i den minoiske sivilisasjonen, som også kan observeres på naboøya Kreta. Santorini, øya som sank i havet, kan muligens ha gitt opphav til Atlantis-myten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Harald Haug

Savner bibelske ringvirkninger av utbruddet. Det må ha hatt voldsom innvirkning på samtiden. Apropos samtiden; det er ikke fastslått når utbruddet skjedde og over hvor lang tid.

skrev David Olsen

Det sies at det er to aktive vulkaner der. Når var de sist i utbrudd? Er det geotermisk aktivitet der? Har de hatt noen større utbrudd?

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg