Lista Fyr
Lista Fyr stråler på en vakker kveld
Lista Fyr
Lista fyr
Fra 1853 til 1873 sto det tre fyrtårn ved siden av hverandre på Lista
Lista fyr
Av /Nasjonalbiblioteket..

Lista fyr er en fyrstasjonListas vestpynt i Farsund kommune, Agder fylke. Den ble opprettet som kystfyr i 1836, automatisert i 1987 og avbemannet i 2003.

  • Tårnets høyde: 34 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 39,5 meter
  • Lysvidde: 17,5 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl W 4s

Det er knapt noen norske fyrstasjoner som har forandret seg så mye som Lista fyr. I 20 år (1853–1873) var det tre fyrtårn der og fyrstasjonen var verdens største.

Navnet

Fyret ligger ytterst på den store halvøya Lista, og har fått navn etter denne. Navnet kommer av det norrøne ordet listi, som betyr kant, og sannsynligvis viser til at landskapet her danner en flat kant mot landet innenfor.

Historikk

For å unngå de mange skipsforlisene langs Listas langgrunne strender, bestemte fyrkommisjonen som var opprettet for å prioritere utbyggingen av fyr langs kysten, at Lista måtte ha et fyrlys. Vedtaket ble gjort i 1828, men det tok noen år å få bevilgningene på plass i Stortinget.

Anleggsarbeidet startet derfor først våren 1834, og 10. november 1836 kunne lyset tennes på Lista fyr. Det 34 meter høye tårnet av sandblåst granitt ble foret med murstein og i toppen stod det et andre ordens linseapparat. Fyret var et familiefyr med én assistent i tillegg. Samtidig ble det bygget et fyr for å markere innseilingen til Flekkefjord rundt åtte kilometer lenger nord, på Varnes.

Tre tårn

Allerede i 1843 mente en ny fyrkommisjon at lyset fra Lista fyr lett kunne forveksles med andre fyr. Det ble derfor bygget to tårn til, plassert i en trekant med faste lys i toppen. De sto ferdig i 1853. Bemanningen måtte dermed økes til fyrforvalter, underforvalter og fem assistenter.

De tre tårnene sto til 1873. Da var fyrteknologien kommet så langt at lysene fra fyrene kunne få individuelle blinkende karakterer. Dermed hadde man ikke lenger behov for to av fyrtårnene og de ble tatt ned. Det ene ble fraktet til Halten og satt opp der (Halten fyr), og deler av det andre ble brukt på Svenner og Feistein fyr.

Andre forandringer

I 1877 fikk Lista fyr en tåketrompet, datidens sterkeste tåkesignal. Den ble erstattet av en diafon i 1937, og nedlagt i 1987. I 1914 fikk fyret kraftigere lys. I 1922 fikk maskinrom og bolighus elektrisk strøm, men det ble først installert i tårnene ti år senere. Et radiofyr ble opprettet i 1937.

Etter at fyret ble avbemannet har Galleri Lista fyr flyttet inn i fyrmesterboligen, og det er etablert et informasjonssenter på plassen. Siden 1990 ligger også en av Norges viktigste ornitologiske stasjoner ved fyret på grunn av store fugletrekk i dette området.

Lista fyrstasjon ble fredet i 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug, Birger og Poulsson, Sven (1986). Norges fyr, bind 1. Fra svenskegrensen til Stad. Grøndahl & Søn forlag AS.
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Besøksfyr langs hele kysten. Kystverkmusea.

Kommentarer (2)

skrev Andreas Marthin Omdal

Fyret er ikke lenger hvitt. Det er sandblåst og framstår nå som rød/grått naturfarget.

svarte Øyvind Reisegg

Takk for nyttig oppdatering.Øyvind Reisegg

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg