Halten fyr

Halten fyr, Trøndelag
Av .

Artikkelstart

Halten fyr er en fyrstasjon på Renøy i Haltvær på Frohavet i Frøya kommune, i Trøndelag. Den ble opprettet i som kystfyr i 1875, automatisert i 1987 og avbemannet i 2004.

  • Tårnets høyde: 29,5 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 39 meter
  • Lysvidde: 17,5 nautiske mil
  • Lyskarakter: Fl W 4s

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter øygruppen den ligger i, men opphavet til navnet er ukjent.

Historikk

Halten fyrstasjon var den første i kjeden på fem fyr, og de fire andre er: Sletringen, Sula, Finnvær og Vingleia som ble bygget nord for Frøya. Tårnet, som er av hugd stein, ble opprinnelig reist på Lista fyr som ett av tre tårn. Det ble i 1873–1875 demontert og fraktet til Halten. I toppen av tårnet ble det montert et lyktehus som også ble hentet på Lista, komplett med et 2. ordens lynblinkapparat. Fyrstasjonen ble for øvrig utstyrt med et bolighus som var stort nok til en fyrvokter og en assistent med familier. I 1911 ble de to svarte ringene malt på det hvite tårnet for å gjøre det mer synlig på dagtid. Det er det eneste fyrtårnet i landet som er malt slik. I 1961 ble Halten fyr elektrifisert med strøm fra dieselaggregater. Fyrstasjonen ble fredet i 2000. Stiftelsen Halten leier fyret av Kystverket og arrangerer omvisning og dagsbesøk.

Halten radiofyr ble opprettet 1946, med kjenningssignal HA, frekvens 301,1 kHz, og rekkevidde 70 nautiske mil. Radiofyret ble modernisert i 1993 til også å omfatte utsending av korreksjonssignaler til det satellittbaserte navigasjonssystemet Navstar GPS, såkalt differensiell GPS (Global Positioning System).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 2. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg