zokorer

Eospalax baileyi
Av .

Artikkelstart

Zokorer er en underfamilie av gnagere i familien jordgravere. Det finnes elleve arter i to slekter, Myospalax og Eospalax. De lever på grassletter i Asia og er tilpasset et liv under bakken.

Faktaboks

Også kjent som
Klasse Pattedyr / Orden Gnagere / Familie Jordgravere (Spalacidae) / Underfamilie Zokorer (Myospalacinae)

Beskrivelse

Zokorene er meget godt tilpasset et underjordisk levesett. Kroppen er sylindrisk og føttene korte. Frambeina er kraftige med store, solide klør som brukes til å grave med. Når dyret går bøyer det klørne bakover under foten. Kloen på tommelen slites på en spesiell måte som gjør at det dannes en glipe midt på den. Denne glipen brukes til å holde føden med.

Kroppslengden varierer mellom 14 og 27 cm, vekta mellom 150 og 720 g. Halen er kort, kun 25 prosent av kroppslengden. Pelsen er tett og myk, fargen varierer mellom grå, brun, rødlig og gulig. De har ofte en lys flekk oppå hodet. Øyne og ører er svært små og knapt synlige. Selv om fortennene er kraftige brukes de lite til å grave med.

Levevis

Zokorer lever på steppe, eng og grassletter. De kan også finnes i jordbruksland. "Platåzokoren" Eospalax bailey lever opp til 4 500 meter oover havet på Tibetplatået. I disse høyder er det mindre oksygen, enda mindre er det nede i gangene under bakken. "Platåzokoren" er svært effektiv til å transportere okygenet ut i kroppen. Den har flere røde blodceller som inneholder mer hemoglobin enn andre arter.

Zokorer foretrekker områder med rik og myk jord, der favorittføden er lett å finne. De spiser røtter, knoller og rotstengler. Det hender at de går opp på bakken for å finne mat, da helst om natten.

Zokorer graver ganger under bakken, da skyves den løse jorden ut med hodet og frambeina. Gangsystemet inneholder egne rom for reir, matlagre og toilett, samt egne ganger der føden finnes.

Zokorer kan være svært tallrike og en viktig brikke i økosystemet. De er føde for mange rovdyr. Zokorer blir brukt i kinesisk tradisjonsmedisin.

Utbredelse

De seks artene i slekten Eospalax lever kun i Kina. De fleste artene i slekten Myospalax lever også i det østligste Asia, i Kina, Mongolia og det østligste Russland. Én art lever i Kasakhstan og nærliggende områder i Russland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg