zokorer

Zokorer, zokorer, underfamilie av gnagere i familien "jordgravere" (Spalacidae). Det finnes 11 arter i to slekter, Myospalax og Eospalax. De seks artene i Eospalax lever kun i Kina. De fleste artene i Myospalax lever også i det østligste Asia; Kina, Mongolia og det østligste Russland. Èn art lever i Kazakhstan og det nærliggende Russland.

Faktaboks

zokorer
underfamilien Myospalacinae
Også kjent som
underfamilien Myospalacinae

Beskrivelse

Zokorene er meget godt tilpassa et underjordisk levesett. Kroppen er sylindrisk, føttene korte. Frambeina er kraftige med store og solide klør, de brukes til å grave med. Når dyret går bøyer det disse klørne bakover under foten. Kloa på tommelen slites på en spesiell måte som gjør at det dannes ei glipe midt på den. Denne glipa brukes til å holde føden med.

Kroppslengden varierer mellom 14 og 27 cm, vekta mellom 150 og 720 g. Halen er kort, kun 25 % av kroppslengden. Pelsen er tett og myk, fargen varierer mellom grå, brun, rødlig og gulig. De har ofte en lys flekk oppå hodet. Øyne og ører er svært små og knapt synlige. Selv om fortennene er kraftige brukes de i mindre grad til å grave med.

Levevis

Zokorer lever på steppe, eng og grassletter. De kan også finnes i jordbruksland. "Platåzokoren" Eospalax bailey lever opp til 4 500 m o.h. på Tibetplatået. I disse høyder er det mindre oksygen, enda mindre er det nede i gangene under bakken. "Platåzokoren" er svært effektiv til å få transportere okygenet ut i kroppen, den har flere røde blodlegemer som inneholder mer hemoglobin.

Zokorer foretrekker områder med rik og myk jord, der favorittføden, røtter, knoller og rotstengler, er lette å finne. De graver ganger under bakken, jorda skyves ut med hodet og frambeina. Gangsystemet inneholder egne rom for reir, lagre og toilett, samt egne ganger der føden hentes. Det hender at de går opp på bakken for å finne mat, da helst om natta. Zokorer kan være svært tallrike og en viktig brikke i økosystemet. De er føde for mange rovdyr. Zokorer blir brukt i kinesisk tradisjonsmedisin.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg