Xenonlampe
Xenon høytrykkslampe brukt i Imax-prosjektor.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Xenon høytrykkslampe er en gassutladningslampe, utformet som en lysbuelampe. Lampen gir et klart og sterkt lys som gjør den egnet til blant annet filmfremvisning.

Faktaboks

Uttale
xenˈon høytrykkslampe
Også kjent som

xenonkolbe

Oppbygging og virkemåte

Xenonlys
Lysbue i xenonlampe.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Lampen er laget av kvartsglass og formet som en ellipsoide. Utladningen finner sted mellom to elektroder laget av wolfram som er plassert diametralt overfor hverandre. Mellom elektrodene dannes en lysbue med en lengde på rundt to mm, og dette lyset forsterkes ved at den elektriske strømmen passerer gjennom ionisert xenongass under høyt trykk. Gasstrykket er åtte atmosfærer når lampen er kald, og cirka tre ganger så høyt når den er i drift. Lyset er ekstra sterkt og har en fargesammensetning som minner om dagslyset. Fargen på lyset er så å si upåvirket av drift og levetid. Effektforbruket er fra rundt 100 watt til flere kilowatt, noe som krever at lampen må avkjøles under drift, enten med luft eller vann. Levetiden til lampen varierer mellom 500 og rundt 2000 timer.

Anvendelse

Xenon høytrykkslamper benyttes ved industrielle prosesser i tillegg til vitenskapelige og medisinske anvendelser. Tidligere ble lampen brukt til film- og lysbildefremvisning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg