Imax

Artikkelstart

Imax, filmteknologisk format som inkluderer høyoppløselige kameraer, ekstra stort filmformat og store projektorer. Filmbildets bredde blir større enn vanlig, og mange digitale kanaler bidrar til en mer kompleks opplevelse på lydsiden. IMAX er verdens største digitale filmformat, og varemerket eies av det canadiske selskapet IMAX Corporation.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk image, ‘bilde’, og maximum

Graeme Ferguson, Roman Kroitor, Robert Kerr og William C. Shaw var utviklerne bak verdens første IMAX-teknologi på slutten av 1960-tallet. Repertoaret besto tidligere for det meste av «opplevelsesfilmer», med storslått natur eller eksotiske steder. I nyere tid har enkelte filmskapere benyttet seg av IMAX-teknologi, slik som Christopher Nolan og Brad Bird, i sine spillefilmer. Bruken har begrenset seg til enkelte scener og sekvenser, og ingen spillefilm har så langt vært skutt utelukkende på IMAX-format. Kameraene er tyngre og større enn andre filmkameraer, og produserer også mer støy. I tillegg er det langt dyrere å benytte seg av IMAX-formatet.

På 2000-tallet eksisterte det en IMAX-kino på Aker Brygge i Oslo, bygget av Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten. Kinoen ble lagt ned etter lengre tid med underskudd.

I mars 2018 åpnet ODEON Kino ved Storo Storsenter i Oslo. Kinoen inneholder 14 saler, og den største salen er den eneste i Norge utstyrt med IMAX-teknologi.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg