Imax, filmteknologisk format som inkluderer høyoppløselige kameraer, ekstra stort filmformat og store projektorer. Filmbildets bredde blir større enn vanlig, og mange digitale kanaler bidrar til en mer kompleks opplevelse på lydsiden. IMAX er verdens største digitale filmformat, og varemerket eies av det canadiske selskapet IMAX Corporation.

Graeme Ferguson, Roman Kroitor, Robert Kerr og William C. Shaw var utviklerne bak verdens første IMAX-teknologi på slutten av 1960-tallet. Repertoaret besto tidligere for det meste av «opplevelsesfilmer», med storslått natur eller eksotiske steder. I nyere tid har enkelte filmskapere benyttet seg av IMAX-teknologi, slik som Christopher Nolan og Brad Bird, i sine spillefilmer. Bruken har begrenset seg til enkelte scener og sekvenser, og ingen spillefilm har så langt vært skutt utelukkende på IMAX-format. Kameraene er tyngre og større enn andre filmkameraer, og produserer også mer støy. I tillegg er det langt dyrere å benytte seg av IMAX-formatet.

På 2000-tallet eksisterte det en IMAX-kino på Aker Brygge i Oslo, bygget av Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten. Kinoen ble lagt ned etter lengre tid med underskudd.

I mars 2018 åpnet ODEON Kino ved Storo Storsenter i Oslo. Kinoen inneholder 14 saler, og den største salen er den eneste i Norge utstyrt med IMAX-teknologi.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.