gassutladningslamper

Artikkelstart

Gassutladningslamper er gassfylte lamper som lyser ved at det finner sted elektriske utladninger. Det finnes mange typer av dem, noen av de viktigste typene nevnes her:

Kaldkatode edelgasslamper

Kaldkatode edelgasslamper med lavt trykk og høy driftspenning (8–10 kV). Brukes blant annet til reklamelys. Neongass gir rød-oransje farge. Andre farger kan fås ved å sette til argon, kvikksølv, CO 2 og så videre.

Høytrykk-høyeffekt kvikksølvdamplamper

Høytrykk-høyeffekt kvikksølvdamplamper (eventuelt med xenon-fylling) gir sterkt hvitt lys, og brukes blant annet i filmprosjektorer, bilers kjørelys og fyrlykter. Trykket kan være opptil cirka 200 atm, og effekten flere tusen watt.

Lavtrykks kvikksølvdamplamper

Lavtrykks kvikksølvdamplamper finnes i flere former. Gassutladningen gir et betydelig bidrag av ultrafiolett stråling, spesielt en linje med bølgelengde 253,7 nm, som kan brukes for destruksjon av bakterier. «Sort lys»-lamper har filter som fjerner synlig lys og gir ren ultrafiolett stråling, som kan brukes til å fremkalle fluorescenslys.

Lysstofflamper

Lysstofflamper, lysrør eller fluorescensrør, er vanligvis rørformede kvikksølvdamplamper med argon eller krypton, der innsiden av rørveggen har et belegg av fluorescerende stoff som omdanner ultrafiolett stråling til synlig lys. Ved forskjellige sammensetninger av fluorescerende stoff kan man få hvitt lys (dagslyslamper) eller forskjellige fargenyanser. Lysstofflampene har gjerne glødekatoder for tenning, og er konstruert for tilkobling til alminnelig lysnett (230 volt vekselspenning). Lysutbyttet er 50–100 lm/W (lm/watt), og det omkring fem ganger lysutbyttet for de gamle glødelampene (lyspærene).

Kvikksølv- og metallhalogenlamper

Kvikksølv- og metallhalogenlamper er høytrykks kvikksølvdamplamper med tilsetninger av metaller (natrium, thallium, gallium) i form av halogener. Dette gir høyt lysutbytte (typisk 85 lm/W) og bedre fargegjengivelse enn for rene kvikksølvdamplamper. Brukes for eksempel til studiobelysning.

Lavtrykks natriumdamplampe

Lavtrykks natriumdamplampe er karakterisert ved at den gir monokromatisk guloransje lys med høyt lysutbytte. Typisk verdi er 150 lm/W. Lysets fargetone ligger nær øyets mest følsomme område slik at lampen blir svært effektiv, men den gir dårlig fargegjengivelse. Den brukes derfor der følsomheten er viktigere enn fargegjengivelsen, for eksempel til gatebelysning. Lampetypen blir nå mer og mer utfaset til fordel for LED-basert gatebelysning. Se LED-belysning.

Høytrykks natriumlampe

Høytrykks natriumlampe har en endret og mer kontinuerlig spektral effektfordeling som gir gulhvitt lys med brukbar fargegjengivelse. Lysutbytte mellom 80 og 130 lm/W. Lampetypen har vært mye brukt til gatebelysning, flomlys, og i industrien, men erstattes nå ofte av LED, som har et langt høyere lysutbytte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg