vassdragslov i h.t. konvensjon Norge/Sverige er en norsk lov som knytter seg til en konvensjon mellom Norge og Sverige fra 11. mai 1929.

Faktaboks

Fullt navn
lov i henhold til konvensjonen mellem Norge og Sverige om visse spørsmål vedrørende vassdragsretten av 11 mai 1929
Kortnavn
vassdragslov i h.t. konvensjon Norge/Sverige
Trådt i kraft
05.01.1932
Lovdata-ID
NL/lov/1931-06-12-1

Konvensjonen dreier seg om tiltak i et vassdrag i et av landene som påvirker vassdrag i det andre landet. Et eksempel er Trysil-vassdraget, som flyter fra Femunden gjennom Trysil inn i Sverige. Her kan bygging av vannkraftverk påvirke vannstand og vanngjennomstrømming i nabolandet.

Formålet med loven er å foreta de endringer i norsk lovgivning som er nødvendige for at denne konvensjonen skal få de virkninger i norsk intern rett som konvensjonen forutsetter. Dette er en konsekvens av prinsippet om dualisme: For at folkerettslige forpliktelser og rettigheter som Norge avtaler med en annen stat skal være bindende internt i Norge, må de gjennomføres ved lovendring.

Lovens innhold

Loven gjelder tiltak som påvirker endring i forhold som dybde, vannstand eller vannmengde, eller som hindrer fisks bevegelse, eller påvirker ferdsel eller tømmerfløting.

For tiltak i Norge skal det tas hensyn til virkninger i Sverige. Det kreves samtykke fra svenske myndigheter dersom tiltaket kan medføre ulempe av noen betydning for ferdsel og fløting, betydelige forstyrrelser i vannforholdene eller hindre i fisks gang til skade for fiske i Sverige.

For tiltak i Sverige kan det, avhengig av forholdene, være nødvendig å gå frem i henhold til norsk vassdragslovgivning som om tiltaket skulle skje i Norge.

Loven fastsetter også at svenske innbyggere skal ha samme rett til bruk av vassdrag til ferdsel og fløting som norske innbyggere.

Denne loven vedrører både vassdragsrett og energirett.

Historikk

Bakgrunnen for loven og konvensjonen er det åpenbare behovet for å fastlegge at og hvordan man skal ta hensyn til virkninger i ett land av tiltak i et vassdrag i det andre landet.

Endringene av loven siden vedtagelsen har vært få og små. Mange av dem er utløst av endringer i annen lovgivning.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg