Eldre reklameskilt

Reklameskilt for vaskepulver i metall med emalje.

Av /Digitalt Museum.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Vask er en prosess hvor tilsmusset hud, tøy, spiseredskaper, gulv, vegger, med mer, blir rengjort ved hjelp av vann. Smusset kan inneholde fett, proteiner, kullhydrater eller salter, samt støv og sot (pigmentsmuss). Vasken skal også fjerne fargeflekker av for eksempel kaffe, te, frukt og bær.

I noen tilfeller kan rengjøringen utføres ved spyling med rent vann, men i alminnelighet tilsettes det vaskemidler. Vaskeeffekten avhenger av vaskemiddelets sammensetning og mengden som tilsettes, vaskeløsningens temperatur, og graden av mekanisk bearbeiding. Noen tekstiler tåler ikke særlig høye temperaturer, som ull og akryl, mens bomull trenger høyere temperatur for å bli ren.

Skyllingen er en viktig del av vaskeprosessen, særlig ved vask av tekstiler. Den skal fjerne smuss og vaskemiddel og må utføres slik at smusset ikke felles ut igjen på det rengjorte materialet. I de fleste land har det siden 1980-årene vært satset på energiøkonomisering og reduksjon av vann- og energiforbruket ved vask både i industri og i privathusholdninger. Det har ført til at vaskemetodene stadig blir modifisert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg