kontroll- og konstitusjonskomiteen

Kontroll- og konstitusjonskomiteen, fast stortingskomité opprettet 1993. Komiteen har ansvar for Stortingets kontroll med regjeringen, blant annet ved å føre kontroll med at regjeringen og forvaltningen gjennomfører de vedtakene Stortinget fatter. De behandler også meldinger fra Stortingets egne kontrollorganer, som Riksrevisjonen, Sivilombudsmannen (Stortinget ombudsmann for forvaltningen) og EOS-utvalget.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen kan også ta egne initiativer til undersøkelser i forvaltningen. Dette til forskjell fra de øvrige stortingskomiteene, som bare kan behandle saker som de får oversendt fra Stortinget. Blant annet tok komiteen opp hvordan regjeringen håndterte det da en ny sentralbanksjef ble utnevnt i 1994. Fra 1996 fikk komiteen innført en prøveordning med åpne komitéhøringer i Stortinget. Den første høringen fant sted våren 1996 og omhandlet dataskandalen i Rikstrygdeverket (Tress-90).

Fra 2009 har kontroll- og konstitusjonskomiteen i tillegg ansvaret for reglene om valg til Sametinget, og for meldinger fra Ombudsmannsnemnda for Forsvaret og Ombudsmannsnemnda for sivile vernepliktige, ettersom forsvarskomiteen samtidig ble nedlagt. Samtlige partier på Stortinget har minst ett medlem i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Eksterne lenker

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg