Uncial
Uncialskrift i Codex Alexandrinus

Uncial er en håndskriftstil med rundede former som dominerte produksjonen av håndskrevne manuskripter i Europa fra rundt 300 til rundt 800.

Faktaboks

Uttale
unciˈalskrift
Etymologi
til unse

Uncial er også betegnelsen på en stor begynnelsesbokstav uten forsiringer.

Uncial håndskrift

Den latinske uncialskriften, scriptura uncialis, oppsto på 300-tallet evt. og ble den eldste kristne litteraturens skrift. Uncialene er en majuskelskrift, det vil si at alle bokstaver er på samme høyde.

Allerede på 200-tallet hadde det begynt å utvikle seg nye bokstavformer med utgangspunkt i romernes eldre kursivskrift. Utpå 300-tallet var uncialene etablert som en ny, formell bokstavstil som tok over for romernes tidligere bokskrift, capitalis rustica.

Overfladisk sett kunne uncialene se ut som en blanding av romerske kapitalbokstaver og greske håndskrevne bokstaver. Det er de sistnevnte som utgjør det progressive elementet i uncialskriften. De representerer en tydelig intensjon om å tilpasse bokstaver som var utviklet for hugging i stein til en bokstavform som var lettere å skrive med penn. De nye bokstavene hadde gjennomgående mer rundede former enn den romerske kapialskriften, og de var mer tilpasset håndens stilling og bevegelsesmønster under skriving med penn. Det var mulig å skrive bokstavene med færre strøk slik at flere bokstavdeler kunne skrives uten å løfte pennen fra skrivematerialet.

Uncialene fikk stor betydning for spredning av bibelske tekster og annen kristen litteratur. For eksempel fikk biskop Eusebius i Cæsarea en gang etter 330 i oppdrag av keiser Konstantin den store å lage femti eksemplarer av bibelen som skulle distribueres rundt om i riket. Disse biblene var skrevet med greske uncialer. Det meste av et eneste eksemplar er bevart, Codex Sinaiticus.

Halvuncial

Bokförlaget Prisma
Bokförlaget Prisma.

Halvunical er en minuskelskrift som utviklet seg på 300-tallet, og som fra rundt 400 utkonkurrerte uncialene som bokskrift.

Halvuncialene er ikke en videreutvikling av uncialskriften. Mye tyder på at de utviklet seg langs et parallelt spor fra den senere romerske kursivskriften, som også var en minuskelskrift.

Halvuncialen var en minuskelskrift med overlengder og underlengder. Den var lettere å skrive og lettere å lese enn uncialskriften, og den tok mindre plass. Halvuncialen beholdt sin posisjon som den mest utbredte bokskriften frem til 800-tallet, da den ble avløst av karolingernes minuskelskrift.

Det finnes en rekke nytegnede typografiske skrifter i digitalt format både i uncial og halvuncial.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Rannem, Øyvin: Bokstavene i historien. Maktsymbol fra Augustus til Mussolini. Forlaget Press. 2017.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg