Trajansøylens bokstaver
Edward Catichs avtegning av innskriften på Trajansøylen. 113 evt. Disse og lignende bokstaver fra samme periode er forbildet for de store bokstavene i det latinske alfabetet.
Trajansøylens bokstaver
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Majuskler er betegnelsen på bokstaver i et selvstendig skriftsystem der alle bokstaver er på samme høyde og skrives mellom to hjelpelinjer. Dette er i motsetning til minuskler der bokstavene har flere høyder (overlengder og underlengder) og skrives mellom fire hjelpelinjer («små» bokstaver).

Faktaboks

Uttale
majˈuskel
Etymologi
av latin ‘større’

Den antikke romerske kapitalskriften er et majuskelsystem, det samme er middelalderens uncialer og vårt eget runealfabet. Halvuncialene (fra 400 til s800) og karolingiske minuskler (fra rundt 800 til 1000 eller 1100) er derimot minuskelsystemer.

Vårt latinske alfabet er et dobbeltalfabet satt sammen av romernes majuskelbokstaver (de «store» bokstavene) og 1300-tallshumanistenes minuskler (de «små» bokstavene). På fagspråk kalles dobbeltalfabetets majuskler versaler.

Uncialskrift, bokskriften som utviklet seg utover på 300-tallet og erstattet rustica.
Capitalis rustica
Capitalis rustica var romernes bokskrift. Utsnitt fra Vergilius Palatinus, 4. eller 5. århundre.
Capitalis rustica
Av .

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg