Ubåtjageren King Haakon VII
Foto: Marinemuseet, Horten.
KNM Hitra
Foto: Marinemuseet, Horten.

Ubåtjager er en mindre klasse eskortefartøy konstruert og utrustet for jakt på undervannsbåter.

Faktaboks

Også kjent som

Engelsk betegnelse: submarine chaser

Ubåtjagere ble første gang tatt i bruk under første verdenskrig og var mye brukt under andre verdenskrig. I årene etter andre verdenskrig ble de erstattet av andre typer krigsskip. Marinen fikk under andre verdenskrig den amerikanskbygde ubåtjageren King Haakon VII på 357 tonn gjennom lån- og leieloven i 1942. Marinens avdeling i ScallowayShetland (se Shetlandsgjengen) fikk tre amerikanskbygde ubåtjagere på 125 tonn i 1943; Hitra, Vigra og Hessa. King Haakon VII var i bruk frem til 1951 og de tre mindre ubåtjagerne frem til 1954. Hitra er restaurert og bevart.

Ubåtjageren hadde normalt et standard deplasement på 75–275 tonn, et mannskap på 30–60 og en toppfart omkring 20 knop. Ubåtjagerens hovedbestykning bestod av synkeminer, i tillegg en sekundærbestykning normalt bestående av mitraljøser og maskinkanoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg