Låne- og leieloven var en amerikansk lov som ble undertegnet av president Franklin D. Roosevelt i 1941. Loven gav presidenten fullmakt til å selge, låne og leie ut krigsmateriell og andre viktige varer til forsvar av land som var av betydning for USAs sikkerhet.

Faktaboks

Også kjent som

låne- og leieavtalen

engelsk Lend-Lease Act

Det var sterk politisk strid om loven, som opposisjonen karakteriserte som en fullmaktslov som ville gi presidenten diktatorisk myndighet. Loven fikk stor betydning under andre verdenskrig og gav den formelle hjemmel for overføring av store forsyninger til de allierte. Loven ble opphevet i 1945.

USA leverte i tiden fra mars 1941 til september 1946 varer for til sammen 50,5 milliarder dollar. Av dette beløpet fikk Storbritannia 65 prosent, Sovjetunionen 23 prosent og Norge 0,1 prosent. Den norske gjelden i forbindelse med låne- og leieloven ble ordnet ved en avtale i 1948.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg