Ubåtjageren King Haakon VII
Foto: Marinemuseet, Horten.

King Haakon VII var en amerikanskbygd ubåtjager, brukt av den norske marinen under andre verdenskrig.

Historie

King Haakon VII ble sjøsatt 29. april 1942 og tatt i bruk av den norske marinen fra 16. september samme år, etter å ha blitt overført gjennom låne- og leieloven. Den var under andre verdenskrig stasjonert i Halifax, Canada fra oktober 1942, Rothesay i Skottland fra januar 1943 til slutten av mars, St. John'sNewfoundland fra juni til september 1943, og fra september til desember i Red Bay på Labrador.

Etter hovedettersyn var King Haakon VII stasjonert i Florida fra mars til mai 1944, og var en del av en amerikansk styrke, og fra mai til september stasjonert i Halifax og Sydney på Cape Breton. I september 1944 ble King Haakon VII overført fra canadisk til amerikansk overkommando og fra oktober 1944 til mai 1945 var skipet stasjonert i Miami.

Etter krigen ble King Haakon VII reklassifisert som patruljefartøy og brukt av Sjøforsvaret frem til 1951.

Spesifikasjoner

King Haakon VII var utstyrt med to dieselmotorer med en ytelse på 3600 akselhestekrefter. Skipets utrustning bestod under andre verdenskrig av to tretommers kanoner, to 20-millimeter luftvernkanoner og synkeminer.

  • Deplasement: 357 tonn
  • Lengde: 53,26 meter
  • Toppfart: 20 knop
  • Rekkevidde: 4000 nautiske mil ved 16 knop
  • Mannskap: 47

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg