Metamorfose hos sommerfugl
Fenotypen (de observerbare egenskapene) forandrer seg gjennom livet. Her er dette illustrert ved utvikling hos sommerfugler som går fra larvestadiet, til puppe, til imago (voksen). De tre ulike fenotypene kommer fra den samme genotypen, men viser seg til forskjellige tider i en sommerfugls liv.

Trekk betyr i genetikken karakteristikk eller egenskap. Trekk beskriver en ytre egenskap knyttet til fenotypen til en organisme. På engelsk brukes ordet traits.

Eksempler

  • utseende: for eksempel hårfarge, mønsteret på halen til knølhvaler, formen på blader hos trær
  • adferd: for eksempel fugleleik hos orrfugl i parringstida, å gå i hi hos bjørner
  • utvikling: for eksempel de ulike stadiene en sommerfugl går igjennom i sin utvikling fra egg, larve, puppe og til voksen sommerfugl
  • biokjemisk: for eksempel når proteiner kan komme i ulike utgaver

Påvirkning fra gener og miljø

De fleste trekk påvirkes av både gener og miljø. Et eksempel som illustrerer dette er sykdommen fenylketonuri (Føllings sykdom) som er en medfødt stoffskiftesykdom. Sykdommen forårsakes av mutasjon i et gen som lager enzymet PAH (fenylalanin hydroksylase). Konsekvensen av å ha mutasjoner i dette genet kan være psykisk og fysisk utviklingshemning, men dersom dietten tilpasses med å ha lavt innhold av fenylalanin vil personen utvikle seg normalt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg