Tangbrosme
Tretrådet tangbrosme, Gaidropsarus vulgaris, er utbredt i Middelhavet og i Atlanterhavet fra Gibraltar til Norge.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Tangbrosmer er flere arter torskefisk i familien Gaidropsaridae. Denne relativt nyopprettede familien, som inneholder 17 arter innen tre slekter, bør trolig få navnet tangbrosmefamilien.

Tangbrosmene har lang kropp med to ryggfinner. Den fremste ryggfinnen er lav og kort, den bakre meget lang. Munnen er tydelig overbitt. Tangbrosmene har én skjeggtråd på underkjeven og to–fire på nesen. De ulike artene er relativt like av utseende. Artene har ofte navn etter antallet av skjeggtråder (haketråden medregnet). Seks arter forekommer i Norge.

Arter av tangbrosme

  1. Tretrådet tangbrosme, Gaidropsarus vulgaris, har tre skjeggtråder og blir opptil 60 centimeter. Arten er utbredt på 10–150 meters dyp i Middelhavet og i Atlanterhavet fra Gibraltar til Norge.
  2. Strandtangbrosme, Gaidropsarus mediterraneus, har også tre skjeggtråder og blir opptil 35 centimeter. Den er utbredt på grunt vann i Svartehavet, Middelhavet og fra Gibraltar nord til Vest-Norge.
  3. Sølvtangbrosme, Gaidropsarus argentatus, har også tre skjeggtråder og blir opptil 45 centimeter. Kroppen er rødgrå med oransje bu. Også kantene av rygg-, gatt- og brystfinnene er oransje. Den er utbredt på dypt vann (150–2000 meter) i det nordlige Atlanterhavet.
  4. Firetrådet tangbrosme, Enchelyopus cimbrius, har fire skjeggtråder og blir opptil 40 centimeter. Den er utbredt på 50–550 meters dyp i det nordlige Atlanterhavet og i Østersjøen.
  5. Femtrådet tangbrosme, Ciliata mustela, har fem skjeggtråder og blir opptil 25 centimeter. Den er utbredt på grunt vann fra Portugal til Nord-Norge.
  6. Nordlig tangbrosme, Ciliata septentrionalis, har fem skjeggtråder og blir bare 20 centimeter lang. Den skiller seg fra femtrådet tangbrosme ved en hudfrynse langs overleppen, og er utbredt på 10–90 meters dyp fra De britiske øyer til Island og Nord-Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg