tangbrosmer

Tangbrosmer, slekter og arter itorskefamilien. De har lang kropp og to ryggfinner, den fremste er lav og kort, den bakre meget lang. Munnen er overbitt. Tangbrosmene har én skjeggtråd på underkjeven, to–fire på nesen. Artene har ofte navn etter antallet av skjeggtråder (haketråden medregnet). Seks arter forekommer i Norge:

1) Tretrådet tangbrosme, Gaidropsarus vulgaris, har tre skjeggtråder og blir opptil 60 cm. 20–22 stråler i bukfinnene. Den er utbredt på 10–150 m dyp i Middelhavet og i Atlanterhavet fra Gibraltar til Norge.

2) Strandtangbrosme, G. mediterraneus, har tre skjeggtråder og blir opptil 35 cm. 15–17 stråler i bukfinnene. Utbredt på grunt vann i Svartehavet, Middelhavet og fra Gibraltar nord til Vest-Norge.

3) Sølvtangbrosme, G. argentatus, har tre skjeggtråder og blir opptil 45 cm. Kroppen er rødgrå med oransje buk og kantene av rygg-, gatt- og brystfinner. Utbredt på dypt vann (150–2000 m) i det nordlige Atlanterhav.

4) Firetrådet tangbrosme, Enchelyopos cimbrius, har fire skjeggtråder og blir opptil 41 cm. Utbredt på 50–550 m dyp i det nordlige Atlanterhavet og i Østersjøen.

5) Femtrådet tangbrosme, Ciliata mustela, har fem skjeggtråder og blir opptil 25 cm. Utbredt på grunt vann fra Portugal til Nord-Norge.

6) Nordlig tangbrosme, C. septentrionalis, har fem skjeggtråder og blir bare 20 cm lang. Den skiller seg fra femtrådet tangbrosme ved en hudfrynse langs overleppen. Utbredt på 10–90 m dyp fra De britiske øyer til Island og Nord-Norge.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg