toksafen

Molekylmodell av toksafen. Grå kuler står for karbonatomer. Grønne kuler står for kloratomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
toksafen
Lisens: CC BY SA 3.0
Strukturformel for toksafen
toksafen
Lisens: CC BY SA 3.0

Toksafen, kompleks, klororganisk forbindelse med sammensetning tilnærmet lik C10H10Cl8. Forbindelsen blir brukt som insektmiddel mot skadedyr, særlig ved dyrking av bomull og soyabønner. Toksafen er meget effektivt og svært billig å produsere, og er derfor på verdensbasis et av de mest anvendte plantevernmidler.

Middelet er akutt toksisk for fisk, og har i USA vært brukt i betydelige mengder sammen med bl.a. rotenon for å utrydde uønskede fiskearter. Middelet brytes langsomt ned i naturen og mistenkes for å være kreftfremkallende og ha østrogenlignende effekt på dyreorganismer. Det ble forbudt i Europa og USA i løpet av 1980-årene, men er fremdeles i bruk i Russland, Sør-Amerika, Afrika og Asia. Forhøyde konsentrasjoner ble påvist i luft og i næringskjeden i Arktis på 1990-tallet, og toksafen er dermed et eksempel på at miljøgifter som frigjøres i varme strøk, kan oppkonsentreres i kalde strøk (global fraksjonering).

Mattilsynet har satt maksimalt innhold av toksafen til 6 mikrogram per gram i oljer og fettrike matvarer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg