toksafen
Molekylmodell av toksafen. Grå kuler står for karbonatomer. Grønne kuler står for kloratomer. Hvite kuler står for hydrogenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
toksafen
Lisens: CC BY SA 3.0
toksafen
Strukturformel for toksafen
toksafen
Lisens: CC BY SA 3.0

Toksafen er en kjemisk forbindelse som blir brukt som insektmiddel mot skadedyr, særlig ved dyrking av bomull og soyabønner. Toksafen er veldig effektivt og svært billig å produsere, og derfor er det et av de mest brukte plantevernmidlene på verdensbasis.

Toksafen er en organisk forbindelse som inneholder klor. Den kjemiske formelen for toksafen er tilnærmet lik C10H10Cl8.Mattilsynet har satt maksimalt innhold av toksafen til 6 mikrogram per gram i oljer og fettrike matvarer.

Miljøpåvirkning

Toksafen er akutt toksisk (giftig) for fisk. I USA har middelet vært brukt i betydelige mengder for å utrydde uønskede fiskearter sammen med blant annet rotenon. Toksafent brytes langsomt ned i naturen og mistenkes for å være kreftfremkallende og ha østrogenlignende effekt på dyreorganismer. Det ble forbudt i Europa og USA i løpet av 1980-årene, men er fremdeles i bruk i Russland, Sør-Amerika, Afrika og Asia. Forhøyde konsentrasjoner ble påvist i luft og i næringskjeden i Arktis på 1990-tallet. Dermed er toksafen et eksempel på at miljøgifter som frigjøres i varme strøk, kan hope seg opp i kalde strøk (global fraksjonering).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg