Timokrati er en en styreform hvor den politiske makten i staten er fordelt forholdsmessig ut fra eiendomsforhold. Aristoteles beskrev timokrati som styre ved eiendomsbesittere. Solons forfatning i Athen er et eksempel.

Faktaboks

Uttale
timokratˈi
Etymologi
av gresk ‘takst, skatt’ og -krati

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Andreas Harald Aure

Hei!Jeg sender straks inn forslag til ny tekst for timokrati. Jeg bygger på denne definisjonen: a form of government in which political power is in direct proportion to property ownership. Related: Timocratic;timocratical.http://dictionary.reference.com/browse/timocraticalFeilen som nåværende definisjon i SNL gjør er å blande sammen politisk makt (political rights) og sivile/borgerlige rettigheter (personal rights). Timokrati sier ikke noe om _hvordan_ eller _hva_ borgerlige rettigheter bør fordeles/være, bare om _hvem_ som har/bør ha makten i staten. I et timokrati kan alle ha like rettigheter (f.eks. at høy og lav, rik og fattig straffes like hardt for samme forseelse), selv om statens _ledes_ av de med eiendom. Tilsvarende med de to andre grunnformene monarki og aristokrati: rettighetene kan være like (f.eks nedfelt i en grunnlov), selv om staten ledes av en eller flere personer. Jeg har sett hen til det som står i tysk og engelsk Wikipedia om timokrati, samt tysk og engelsk oversettelse av det Aristoteles skriver om dette i Nikomakiske etikk. Mulig å utvide teksten, om ønskelig. Vennlig hilsenAndreas Harald Aure

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg