Timokrati, en styreform hvor den politiske makten i staten er fordelt forholdsmessig ut fra eiendomsforhold. Aristoteles beskrev timokrati som styre ved eiendomsbesittere. Solons forfatning i Athen er et eksempel. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

21. juli 2014 skrev Andreas Harald Aure

Hei!
Jeg sender straks inn forslag til ny tekst for timokrati. Jeg bygger på denne definisjonen:

a form of government in which political power is in direct proportion to property ownership. Related: Timocratic;timocratical.
http://dictionary.reference.com/browse/timocratical

Feilen som nåværende definisjon i SNL gjør er å blande sammen politisk makt (political rights) og sivile/borgerlige rettigheter (personal rights). Timokrati sier ikke noe om _hvordan_ eller _hva_ borgerlige rettigheter bør fordeles/være, bare om _hvem_ som har/bør ha makten i staten. I et timokrati kan alle ha like rettigheter (f.eks. at høy og lav, rik og fattig straffes like hardt for samme forseelse), selv om statens _ledes_ av de med eiendom. Tilsvarende med de to andre grunnformene monarki og aristokrati: rettighetene kan være like (f.eks nedfelt i en grunnlov), selv om staten ledes av en eller flere personer.

Jeg har sett hen til det som står i tysk og engelsk Wikipedia om timokrati, samt tysk og engelsk oversettelse av det Aristoteles skriver om dette i Nikomakiske etikk.

Mulig å utvide teksten, om ønskelig.

Vennlig hilsen
Andreas Harald Aure

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.