Pitón de la India (Python molurus molurus)

Tigerpyton er en reptilart i familien pytonslanger. Den er en middels stor pytonslange, som normalt blir 2,5–3,5 meter lang og finnes i tropiske og subtropiske deler av India og omgivende områder. Tidligere ble burmesisk pyton regnet som en underart av tigerpyton, men i 2009 ble indisk og burmesisk pyton skilt som egne arter. Som andre pytonslanger ruger hunnen eggene sine ved å kveile seg rundt dem. Den er ikke giftig og er lite aggressiv.

Faktaboks

Også kjent som
; engelsk navn: Indian python
Vitenskapelig navn
Python molurus
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)
Global rødlistestatus
NT – Nær truet

Beskrivelse

Tigerpyton
Som andre pytonslanger ruger hunnen eggene sine ved å kveile seg rundt dem.

Grunnfargen varierer geografisk, men ligger gjerne i hvitaktige eller gulaktige nyanser med flekker i ulike grader av brunt. Lengden er normalt 2,5–3,5 meter. Den største tigerpyton som er dokumentert, målte 4,6 meter og veide 52 kg. Normalt er den ganske treg, sky og lite aggressiv.

Levested

Arten forekommer i mange forskjellige habitater, men er avhengig av tilgang til en permanent vannkilde. De er gode svømmere. Gressmarker, steinurer, sumper og skogsmark kan være gode områder for arten. Man kan også finne den i hule trær og i huler benyttet av pattedyr.

Føde

Som andre pytonslanger drepes byttet ved kvelning. Den er ikke giftig. Vanligvis fanger den pattedyr, men den tar også en god del fugler og reptiler. Etter et større måltid, kan det gå mange uker før den igjen trenger å spise, faktisk er en faste på to år dokumentert. Den kan svelge store byttedyr og de bakoverrettede tennene forhindrer at byttet glipper ut av munnen.

Reproduksjon

De inntil 100 eggene voktes og ruges av hunnen. Hun kan øke rugetemperaturen ved muskelsammentrekninger. Ungene er 45 – 60 centimeter når de klekkes, men vokser raskt.

Utbredelse

utbredelse av tigerpyton
Utbredelse av tigerpyton (Python molurus). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av tigerpyton

Tigerpyton finnes i tropiske og subtropiske områder av India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka, Bhutan, Nepal (i sør) og trolig i det nordlige Myanmar.

Status

IUCNs oversikt over truete arter er tigerpyton oppført som nær truet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

tigerpyton
Python molurus
GBIF-ID
2465369

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg