Nudler
Nudler fra Hong Kong som er farget med E 102.

Tartrazin er et syntetisk, gult fargestoff som ikke finnes i naturen. Det er ett av azofargestoffene som er godkjent til bruk i matvarer.

Faktaboks

Også kjent som

hydrazingult

tartrazine

E 102

C.I. 19140

C.I. Acid Yellow 23

C.I. Food Yellow 4

FD & C Yellow no. 5

Trinatrium 4,5-dihydro-5-okso-1-(4-sulfofenyl)-4-[(4-sulfofenyl)azo]-1H-pyrazol-3-karboksylat [CAS-nr. 1934-21-0]

Uttale

tartras'in

Kjemisk formel
C16H9N4Na3O9S2
Tilstand
fast stoff

Bruk i mat

Når tartrazin brukes som fargestoff i mat, har det kodenummer E 102. Det er tillatt brukt i begrenset mengde (100 mg/kg matvare) i næringsmiddelindustrien, blant annet i fiskemat, bearbeida ost, hermetisk frukt og godteri.

Mattrygghet

Stoffet er kjent for å forårsake overfølsomhetsreaksjoner (elveblest). Andre helseskadelige effekter er ikke kjent. ADI-verdien er fastsatt til 7,5 milligram per kilo kroppsvekt. Med bruk innen gjeldende mengdebegrensning er det liten risiko for å overskride ADI-verdien.

Kjemiske egenskaper

Tartrazin er et oransjegult pulver som er lettløselig i vann. Løst i basisk vannløsning blir fargen mer rødlig enn når tartrazin er løst i nøytralt eller surt vann.

Tartrazin brukes også til farging av ull og silke og i kosmetikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg