synkronsvømming

Synkronsvømming. Det japanske laget under VM i Barcelona 2003. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Synkronsvømming er en gren i svømmesport hvor utøverne svømmer til musikk med bevegelser over og under vannet i et basseng. Synkronsvømming har likhetspunkter med ballett og kunstløp på skøyter og stiller store krav til svømmeteknikk, pusteteknikk, styrke og utholdenhet. Man konkurrerer tradisjonelt individuelt (solo), for par (duett) og for lag (fire til åtte svømmere).

Faktaboks

Uttale
synkrˈonsvømming

En nyere konkurranseform er fri kombinasjon, hvor opptil ti svømmere utfører et kontinuerlig program (varighet på fem minutter) både som et lag, som en duett, som en trio og individuelt. På seniornivå er konkurranseformene delt i to eller tre program. Et friprogram er obligatorisk, i tillegg kommer et teknisk kortprogram og/eller en figurkonkurranse. I friprogrammet er musikkvalg, bevegelser og koreografi valgfritt. Bevegelsene er en kombinasjon av svømmestiler og figurer eller deler av figurer, som skal utføres synkront med musikken og (i duett/lag) med de andre deltakerne. Konkurransetidene i friprogrammet er tre minutter for solo, 3,5 minutter for duett og fire minutter for lag. Det tekniske kortprogrammet utføres også til musikk, men krever fastsatte elementer utført korrekt og i riktig rekkefølge. Figurkonkurransen omfatter fire figurer som utføres hver for seg og bedømmes ut fra kontroll, høyde av legemsdeler over vannet og jevnheten i tempo, hvis ikke annet er spesifisert.

Fem eller sju dommere gir karakterer etter en skala fra 0 til 10 inndelt i tideler. De gir karakterer både for teknisk innhold (utførelse av svømmestiler og figurer, vanskelighetsgrad av disse, synkronisering med musikk eller hverandre) og for kunstnerisk innhold (koreografi, musikktolking, presentasjon).

Historikk

Fra tidlig på 1900-tallet var det konkurranser i kunstsvømming eller formasjonssvømming, som omfattet enkle figurer kombinert med svømming uten ledsagende musikk. Moderne synkronsvømming oppstod i USA og Canada i 1920-årene, og i 1940-årene holdt blant annet den amerikanske svømmeren og filmskuespilleren Esther Williams oppvisninger i såkalt «vannballett» med ledsagende musikk. I Europa ble Storbritannia og Nederland foregangsland, og Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) satte i 1956 opp offisielle konkurranseregler.

VM er arrangert siden 1973, EM fra 1974. Synkronsvømming ble olympisk idrett for kvinner fra 1984, arrangert i øvelsene solo og duett til og med 1992, i lag (åtte svømmere) i 1996 og i duett og lag fra og med 2000.

I Norge var det NM i kunstvømming fra 1911 til 1930, også for menn. Det var enkle figurer uten musikk. Etter andre verdenskrig ble bruk av musikk innført, og kunstsvømming ble i 1966 organisert som et utvalg i Norges Svømmeforbund. I 1969 innførte man NM og betegnelsen synkronsvømming.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg