synkronsvømming

Synkronsvømming. Det japanske laget under VM i Barcelona 2003. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Synkronsvømming, gren i svømmesport, svømming til musikk med bevegelser over og under vannet. Synkronsvømming har likhetspunkter med ballett og kunstløp på skøyter og stiller store krav til svømmeteknikk, pusteteknikk, styrke og utholdenhet. Man konkurrerer tradisjonelt individuelt (solo), for par (duett) og for lag (4–8 svømmere). En nyere konkurranseform er fri kombinasjon, hvor opptil ti svømmere utfører et kontinuerlig program (varighet 5 min) både som et lag, som en duett, som en trio og individuelt. På seniornivå er konkurranseformene delt i to eller tre program. Et friprogram er obligatorisk, i tillegg kommer et teknisk kortprogram og/eller en figurkonkurranse. I friprogrammet er musikkvalg, bevegelser og koreografi valgfritt. Bevegelsene er en kombinasjon av svømmestiler og figurer eller deler av figurer, som skal utføres synkront med musikken og (i duett/lag) med de andre deltakerne. Konkurransetidene i friprogrammet er 3 min for solo, 3,5 min for duett og 4 min for lag. Det tekniske kortprogrammet utføres også til musikk, men krever fastsatte elementer utført korrekt og i riktig rekkefølge. Figurkonkurransen omfatter fire figurer som utføres hver for seg og bedømmes ut fra kontroll, høyde av legemsdeler over vannet og jevnheten i tempo, hvis ikke annet er spesifisert.

Faktaboks

uttale:
synkrˈonsvømming

Fem eller sju dommere gir karakterer etter en skala fra 0 til 10 inndelt i tideler. De gir karakterer både for teknisk innhold (utførelse av svømmestiler og figurer, vanskelighetsgrad av disse, synkronisering med musikk eller hverandre) og for kunstnerisk innhold (koreografi, musikktolking, presentasjon).

Historikk

Fra tidlig på 1900-tallet var det konkurranser i kunstsvømming eller formasjonssvømming, som omfattet enkle figurer kombinert med svømming uten ledsagende musikk. Moderne synkronsvømming oppstod i USA og Canada i 1920-årene, og i 1940-årene holdt bl.a. den amerikanske svømmer og filmskuespiller Esther Williamsoppvisninger i såkalt vannballett med ledsagende musikk. I Europa ble Storbritannia og Nederland foregangsland, og Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) satte i 1956 opp offisielle konkurranseregler. VM er arrangert fra 1973, EM fra 1974. Olympisk idrett for kvinner fra 1984, arrangert i øvelsene solo og duett t.o.m. 1992, i lag (åtte svømmere) i 1996 og i duett og lag f.o.m. 2000.

I Norge var det NM i kunstvømming 1911–30, også for menn. Det var enkle figurer uten musikk. Etter den annen verdenskrig ble bruk av musikk innført, og kunstsvømming ble i 1966 organisert som et utvalg i Norges Svømmeforbund. I 1969 innførte man NM og betegnelsen synkronsvømming.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg