Stripet borebille er en billeart i familien borebiller (Anobiidae).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Anobium punctatum
Beskrevet av
(De Geer, 1774)
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Den er brun, med regelmessige punkt-lengdestriper på dekkvingene, og 2,5 til 4,5 millimeter lang. Larvene gnager i ved av bartre, i mindre grad løvtrær, og kan pulverisere den innvendig.

Ved siden av husbukk og stokkmaur er stripet borebille vårt alvorligste skadedyr på trevirke i hus. Billen forårsaker dessuten de typiske «antikke» 1–2 millimeter brede hullene i tregjenstander. I motsetning til den nærstående arten munkehette går den i tørr, ikke-råteangrepet ved, men luftfuktigheten bør være over 65 prosent. De sterkeste angrepene finner man derfor i kjøkkener, kjellerrom og uthus i kyststrøk. Moderne, sentralfyrte hus angripes i liten grad. De voksne svermer om sommeren og sees ofte i vinduskarmer på angrepne hus. Særlig om våren kan man høre en tikkende lyd fra trevirket når de banker hodet i raskt tempo mot boregangenes vegger for å tiltrekke seg en make. Larvene lever i flere år, de voksne bare to uker.

Arten er utbredt over hele landet nord til Finnmark, men gjør størst skade på Vestlandet.

Bekjempning

Stripet borebille kan bekjempes ved å sette enkeltgjenstander ved minst –20 °C i to døgn eller i varme på over 50 °C noen timer, dog må en være sikker på at gjenstandene blir gjennomkalde eller gjennomvarme. Også hus kan varmebehandles, men dette er lite utbredt i Norge. Vanligst er det å skifte ut de sterkest angrepne trestykkene, eller påføre et kjemisk middel som trekker seg inn i trevirket.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

stripet borebille
Anobium punctatum
Artsdatabanken-ID
6257
GBIF-ID
1095310

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg