stripet borebille

Artikkelstart

Stripet borebille er en billeart i familien borebiller (Anobiidae).

Faktaboks

Også kjent som
Anobium punctatum

Den er brun, med regelmessige punkt-lengdestriper på dekkvingene, og 2,5 til 4,5 millimeter lang. Larvene gnager i ved av bartre, i mindre grad løvtrær, og kan pulverisere den innvendig.

Ved siden av husbukk og stokkmaur er stripet borebille vårt alvorligste skadedyr på trevirke i hus. Billen forårsaker dessuten de typiske «antikke» 1–2 millimeter brede hullene i tregjenstander. I motsetning til den nærstående arten munkehette går den i tørr, ikke-råteangrepet ved, men luftfuktigheten bør være over 65 prosent. De sterkeste angrepene finner man derfor i kjøkkener, kjellerrom og uthus i kyststrøk. Moderne, sentralfyrte hus angripes i liten grad. De voksne svermer om sommeren og sees ofte i vinduskarmer på angrepne hus. Særlig om våren kan man høre en tikkende lyd fra trevirket når de banker hodet i raskt tempo mot boregangenes vegger for å tiltrekke seg en make. Larvene lever i flere år, de voksne bare to uker.

Arten er utbredt over hele landet nord til Finnmark, men gjør størst skade på Vestlandet.

Bekjempning

Stripet borebille kan bekjempes ved å sette enkeltgjenstander ved minst –20 °C i to døgn eller i varme på over 50 °C noen timer, dog må en være sikker på at gjenstandene blir gjennomkalde eller gjennomvarme. Også hus kan varmebehandles, men dette er lite utbredt i Norge. Vanligst er det å skifte ut de sterkest angrepne trestykkene, eller påføre et kjemisk middel som trekker seg inn i trevirket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg