Stjernetistel, toårig art i kurvplantefamilien. 10–60 cm høy, rødgule blomster og lyse, glinsende indre kurvdekkblad som etter blomstringen spriker ut som en stjerne når været er tørt. Stjernetistelen hører til de såkalte «vinterstandere», et uttrykk brukt om planter hvor stenglene tørker inn om høsten og blir stående stivt opprette vinteren over. Vokser på tørr, kalkholdig grunn ved Oslofjorden og nordover til Mjøs-traktene.

Carlina vulgaris ssp. vulgaris blir 10-30 cm høy, og har som oftest 2-4 kroner som er skilt fra hverandre på buede sideskudd ut fra hovedstengel. Dette gir planten et robust utseende, og gjør den bredere i toppen enn i bladrosetten. Bladene er kraftig tornet og utsperrede. Hovedutbredelsen i Norge er fra Ringerike til Hadeland og opp til Mjøsområdet, samt en felles utbredelse med stor stjernetistel i Grenlandsområdet. 

Carlina vulgaris ssp. longifolia når opp til 20-60 cm, og har 1-3 kroner i en smal topp i forhold til rosettblader og nedre stengelblader. Bladene er smalere og mer langsgående, og med færre torner enn liten stjernetistel. Hovedutbredelsen er i Grenlandsområdet og opp langs Oslofjorden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.