stepperev

Stepperev er en art i hundefamilien. Den er blant de minste revene i reveslekten Vulpes, betydelig mindre enn rødreven som den ellers ligner i kroppsform.

Faktaboks

Også kjent som

Vulpes corsac, korsak, corsacrev

Beskrivelse

Steppereven er gråbrun over ryggen med lysere underside. Baksiden av ørene og hodet kan være rødlig. Føttene er gulrøde. Sommerpelsen er kort, mens den mye lengre og lysere vinterpelsen er tett og myk. Haletippen er mørk, ofte svart. Kroppslengden er 45–60 cm, halen 20-30 cm og vekta opptil 3 kg, hannen er litt større enn hunnen.

Levevis

Steppereven forekommer på stepper og i halvørken og ørken. Den foretrekker områder med lite snø eller der snøen er fast. Som de fleste andre rever er steppereven altetende, med forkjærlighet for små gnagere. Den synes spesielt å avhenge av jordekorn (Spermophilus spp.) og murmeldyr (Marmota spp.). Steppereven kan utvide en gang som disse gnagerne har gravd ut og bruke den som skjulested om dagen. Om vinteren er den avhengig av åtsler etter større rovdyr, slike kan samle flere rever.

Steppereven er stort sett nattaktiv. Den lever i monogame par som kan vare livet ut. Om vinteren kan flere individer bruke samme jordhule. Leveområdet kan være så lite som 1 km2 dersom næringstilgangen er svært god, mens det kan være opp mot 40 km2 stort der det er lite føde. Territoriet markeres med urin og lort, dessuten også med bjeffing. Hunnen er drektig i 52-60 dager, de fleste valpene fødes i april. Hannen deltar aktivt i oppforstringen av ungene og gir dem mat. Det hender også at valper fra tidligere år blir værende «hjemme» og hjelper til med oppfostringen av det nye kullet. Valpene er utvokste i størrelse 4-5 måneder gamle, mot slutten av sommeren vandrer mange ut for å finne sitt eget leveområde.

Utbredelse

Steppereven er utbredt fra Det kaspiske hav til Mongolia. Bestandsstatus og trusler mot bestander er for det meste ukjente. Tidligere var steppereven vanlig over hele sentral-Asia, men mange bestander er nå sterkt redusert. Jakt og krypskyting er de største truslene, pelsen er verdifull.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg