Stikkontakt
Når en plugg settes inn i en stikkontakt i veggen, er strømmen som hentes fra nettet å anse som en spenningskilde.
Stikkontakt
Av .

Spenningskilde er en elektrisk komponent med to terminaler (elektriske tilkoblingspunkter) som kan opprettholde en konstant spenning i en elektrisk krets.

Karakteristisk for en ideell spenningskilde er at den har null indre motstand. Spenningen er stabil og endrer seg ikke uansett belastning. Den motsvarende komponenten til spenningskilde er strømkilde, som har en uendelig stor indre motstand, og der det er strømstyrken som holdes konstant.

Beskrivelse

Strømmen som går gjennom en ideell spenningskilde er helt avhengig av kretsen den er tilkoblet. Er det en åpen krets, vil den sette opp en spenning uten at det går noen elektrisk strøm gjennom den. Hvis den kobles til en last (motstand), vil strømmen nærme seg uendelig når motstanden går mot null (kortslutning). En ideell spenningskilde kan dermed i prinsippet levere en ubegrenset mengde elektrisk energi.

Spenningskilder er mer vanlig enn strømkilder. Når en plugg settes inn i en stikkontakt i veggen, er strømmen som hentes fra nettet å anse som en spenningskilde. Spenningen er alltid den samme, uansett last. Batterier er også en form for spenningskilde. Spenningen er konstant, men hvis lasten økes utover det batteriet kan levere, synker spenningen som følge av at i praksis er den indre motstanden større enn null. Batterier er med andre ord langt fra å være en ideell spenningskilde. Elektriske generatorer, termodynamiske generatorer, radioisotopisk termoelektriske generatorer og solceller er alle eksempler på spenningskilde.

Typer

Spenningskilder, kretssymboler
Kretssymbolene for likespennings- og vekselspenningskilder i USA og Europa. Symbolene brukes for eksempel i diagrammer for elektriske kretser.
Spenningskilder, kretssymboler
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 3.0

Det skilles mellom to typer spenningskilder. En uavhengig spenningskilde leverer en konstant spenning uavhengig av belastningen. En bunden spenningskilde sørger for en konstant spenning som er gjort avhengig av en annen spenning eventuelt strøm i kretsen.

Spenningskilder finnes både som likestrøm spenningskilde og vekselstrøm spenningskilde. I en vekselstrøm spenningskilde er ikke spenningen uforandret over tid som i en likestrøm spenningskilde. I stedet produseres en spenning som varierer periodisk, vanligvis etter en sinusformet kurve, samtidig som den har en fast karakteristikk i form av konstant amplitude og frekvens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg