radioisotopisk termoelektrisk generator

Artikkelstart

Radioisotopisk termoelektrisk generator, ofte forkortet RTG, er en termoelektrisk generator som produserer elektrisk energi ved hjelp av varmen som frigis ved den radioaktive nedbrytningen av en egnet isotop. Varmen omdannes til elektrisitet ved hjelp av Seebeckeffekten, og generatoren har således ingen bevegelig deler.

Faktaboks

Også kjent som
RTG

RTG er tatt i bruk på ubemannede anlegg i fjerntliggende områder samt på satellitter og romsonder. Felles for disse anleggene er at de har behov for en stabil strømkilde som krever minst mulig ettersyn. Nødvendig ytelse er vanligvis begrenset til noen få hundre watt.

Konstruksjonen av denne form for generator er enkel. Hovedkomponenten består av en robust container med radioaktivt materiale. Denne utgjør generatorens energikilde. Elektrisk energi oppstår i termoelementer som spennes opp mellom veggen av containeren og et varmedeponi. Uten bevegelige deler blir generatoren svært driftssikker og kan opereres ubemannet i lang tid.

For at det radioaktive materialet skal være egnet til formålet må dets karakteristikker oppfylle nærmere bestemte krav, som for eksempel:

  • Isotopen må ha en tilstrekkelig lang halveringstid, vanligvis flere tiår, slik at vedvarende strømforsyning kan sikres i ønsket tidsperiode.
  • Radioaktiviteten må bestå av stråler som lett kan absorberes og omdannes til varme, som for eksempel er tilfelle med alfastråler. Radioisotopen må ikke stråle ut for mye gammastråler for disse strålene krever omfattende skjerming med bruk av tunge materialer.

Eksempler på isotoper som kan brukes i en RTG er Plutonium-238, curium-244 and strontium-90.

Som strømkilde til fjerntliggende fyrlykter, radiofyr og værstasjoner er RTG mye brukt i Russland. Bare i Murmansk og Arkhangelsk fylker er det montert nesten 200 RTGer. Siden RTGene er utstyrt med isotopen strontium-90 blir de av norske myndigheter vurdert til å utgjøre et miljøproblem da mangelfull sikring kan føre til at sterkt radioaktivt materiale kommer på avveie. Norge har derfor gjennom Statens strålevern bidratt til å finansiere et prosjekt som tar sikte på å erstatte disse anleggene med solcellepaneler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg