Strømkilder, kretssymboler
Kretssymbolene for strømkilder. Symbolene brukes for eksempel i diagrammer for elektriske kretser.
Strømkilder, kretssymboler
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 3.0

Strømkilde er en elektrisk komponent med to terminaler (elektriske tilkoblingspunkter) som kan opprettholde en konstant strøm i en elektrisk krets.

Beskrivelse

Karakteristisk for en ideell strømkilde er at den har en uendelig stor indre motstand. Strømmen er stabil og endrer seg ikke uansett belastning. Spenningen over strømkilden er avhengig av den elektriske kretsen den er tilkoblet, og justeres på en slik måte at strømmen holdes konstant.

Den motsvarende komponenten til strømkilde er spenningskilde. En ideell spenningskilde har null indre motstand. Her er det spenningen som holdes stabil, det vil si den endrer seg ikke ved belastning. På samme måte som en spenningskilde kan klassifiseres etter spenningsnivå, som for eksempel 10 volt eller 220 volt, vil en strømkilde også ha en strømverdi, for eksempel 3 ampere eller 15 ampere.

Det skilles mellom to typer strømkilder. En uavhengig strømkilde leverer en konstant strøm. En bunden strømkilde leverer en strøm som er proporsjonal med en annen spenning eller strøm i kretsen.

Ideelle strømkilder er representert med et sirkelformet symbol på samme måte som for spenningskilder (se figur). I symbolet som brukes i USA er retningen på strømmen angitt med en pil inni sirkelen sirkelen for å indikere retningen på strømmens flyt. Strømretningen tilsvarer polariteten til den tilhørende spenningen, der strømmen flyter ut fra den positive terminalen.

Bruk

En ideell strømkilde finnes ikke i praksis, men det er utviklet fysiske komponenter som fungerer nær den ideelle modellen. Strømkilder er mindre kjent enn spenningskilder, som kan være strøm fra nettet eller et batteri. Strømkilder kan ikke kjøpes som et produkt, og de er vanligvis skjult og innebygd i en elektronisk krets. Strøm fra strømkilder er mye brukt i industrielle styringssystemer.

Strøm, i stedet for spenning, brukes til å overføre analoge signaler over lange avstander. Strømoverføring har fordeler over spenningssignaler. Strømmen påvirkes ikke av den ekstra motstanden som følger av at signalet overføres over lange distanser. Strømsignaler er også mindre tilbøyelige til å bli påvirket av elektrisk støy eller elektromagnetisk interferens (EMI).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg