Forskjellige støpsler. Det til venstre er et støpsel beregnet for likestrømsanlegg, for eksempel strøm fra et solcellepanel på hytta. Det har en tykk og en tynn pol (plugg) og er umulig å kople til en vanlig stikkontakt for 230 V. Maks strømstyrke er 10 A og spenningen skal være mindre enn 50 V. Den tykkeste polen skal tilkoples + (rød pol). De andre to støpslene er beregnet for 230 V, maks 16 A og med jord.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Støpsel er et kontaktstykke på en bevegelig elektrisk ledning fra et apparat (en lampe, eller lignende) for tilkopling til en stikkontakt.

Faktaboks

Også kjent som
plugg

I Norge brukes hovedsakelig to typer støpsel i husholdninger:

  1. Schuko, av Schutzkontakt («vernekontakt», typebetegnelse CEE 7/4). Denne er rund og har jording på sidene og to kontaktpinner der én er leder og én er nøytral (hvilken er vilkårlig).
  2. Europlugg/Eurostøpsel (typebetegnelse EN 50075), gjerne kalt «radiostøpsel». Denne er flat og ujordet og passer i både jordete og ujordete stikkontakter.

Støpsel har man som ufaglært lov til å montere selv, dersom det bare er snakk om topolet utstyr; to faseledere pluss jord, med strømstyrke opp til 25A. Det samme gjelder for skjøtekontakter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg