Termodynamisk generator er en innretning som omformer varme til mekanisk/dynamisk energi. Brukes blant annet i heliostatstasjoner, som består av speil eller linser som samler solstrålene mot en kjele med væske eller gass som varmes opp og driver en dampgenerator.

Faktaboks

Uttale
termodynˈamisk generˈator

Med sfæriske hulspeil eller konvekse linser skal man i brennpunktet teoretisk kunne oppnå samme temperatur som på Solens overflate, 5700 °C. Ved forsøk har man oppnådd ca. 4000 °C. For praktiske anvendelser ønsker man ikke så høy temperatur, og bruker derfor helst plane speil eller parabolske sylinderspeil med kjelen langs brennaksen. Speilene styres med heliostater som sørger for at de alltid innstiller seg slik at speilbildet av Solen faller riktig mot kjelen.

Den første kommersielle kraftstasjon med heliostater ble satt i drift 1982 i Barstow, California, USA. Den består av 1818 heliostater med parabolske speil, hvert på 40 m². Til sammen opptar kollektorene (strålesamlerne) et område på 100 dekar. Solstrålene sendes mot en 14 m høy trykktank på toppen av et 90 meter høyt tårn. I tanken varmes vann til en temperatur på 300 °C. Anlegget har en maksimal elektrisk effekt på 11 MW, og en effektivitet på 13 % i forhold til innstrålt energi. Varmen kan lagres slik at det også kan produsere strøm om natten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg