sonologi

Artikkelstart

Sonologi er en tverrfaglig orientert gren av musikkvitenskapen med fokus på musikk som lyd. Forskningen involverer ofte musikkteknologiske verktøy og kan anta både kunstnerisk utøvende og teoretiske former, for eksempel i form av studiokomposisjon, dataprogrammering, lyd- og signalforskning, psykoakustikk, algoritmisk komposisjon og teori knyttet til elektroakustisk musikk.

Faktaboks

Etymologi

Sammenstilling av latin sonus ‘lyd’ og -logi ‘vitenskap eller lære’

Historikk

Sonologien ble utviklet ved Instituut voor Sonologie i Utrecht på 1960-tallet under ledelse av Gottfried Michael Koenig, med Otto Laske, Stan Tempelaars og Werner Kaegi som andre viktige bidragsytere. Den har senere blitt videreutviklet som forskningsfelt og studieprogram som en del av Det kongelige konservatorium i Haag.

Sonologi i Norge

I Norge er sonologi blitt videreført av Olav Anton Thommessen og Lasse Thoresen, da gjerne kalt auditiv sonologi, og her har de teknologiske sidene ved forskningen i Utrecht blitt tonet ned. Her har ideene til den franske komponisten, musikkteoretikeren og forfatteren Pierre Schaeffer vært en viktig inspirasjonskilde. Videre har filosofiske teorier som semiotikk og fenomenologi bidratt med viktige forklaringsmodeller og impulser. Det er i stedet blitt lagt vekt på å utvikle et analysesystem der den auditive opplevelsen av musikkens strukturer står sentralt. Musikken ansees – under visse betingelser – å kunne formidle en utenommusikalsk mening. Teorien tar ikke sikte på å avdekke hva som formidles, men at noe formidles og hvordan denne formidlingen skjer.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Truax, Barry (1999). "Sonology. A Questionable Science Revisited." I Tabor, J. (red.), Otto Laske: Navigating New Musical Horizons, Westport, CT: Greenwood Press, s. 21-36.
  • Tazelaar, Kees (2009). "The Institute of Sonology." Leonardo Music Journal, årgang 19, s. 69-70

Kommentarer (2)

skrev Trond Olav Svendsen

Hei! Navnet til Olav Anton Thommessen er feilstavet, og artikkelen kan ellers utstyres med noen lenker. Dette gjelder blant annet Pierre Schaeffer, som i et moderne oppslagsverk bør oppføres med både fornavn og etternavn. Med vennlig hilsen Trond Olav Svendsen

svarte Andreas Bergsland

Hei! Takk for innspill. Vi har tatt dine innspill til følge og for øvrig gjort noen andre endringer i artikkelen som bør klargjøre hva sonologi er. Med vennlig hilsen Andreas Bergsland

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg