byge

Artikkelstart

Byge er et meteorologisk fenomen som er kortvarig og lokalt. Det kan oppstå regn-, snø-, hagl-, torden- eller vindbyger.

Faktaboks

Også kjent som
bøye

Hvordan byger oppstår

Byger oppstår i ustabil luft, og har i de aller fleste tilfeller sammenheng med bygeskyer (cumulonimbus). Slike bygeskyer er forbundet med begrensede, men ofte ganske sterke oppadgående luftstrømmer. Dette kalles konveksjon.

Nedbør er en meteorologisk betegnelse for vann i flytende eller fast form som treffer jordoverflaten, og er hovedsakelig i form av regn, snø eller hagl. Når man har en byge kommer det plutselig nedbørutløsing, og intensiteten kan være voldsom. Et eksempel på en svært voldsom byge er på Guadeloupe i Vestindia; den 26. November 1970 ble det målt 38,1 millimeter nedbør på ett minutt.

Nedbøren fører til sterk avkjøling av luften i og under de nedre deler av skyen, det oppstår da kalde fallvinder som brer seg ut horisontalt ved bakken, og blåser ut fra den mest aktive nedbørsonen.

I kupert terreng, særlig på lesiden av bratte fjellformasjoner, oppstår vindbyger som et resultat av terrengformasjonenes virkning på luftstrømmene, uten at dette har noen sammenheng med skyer.

Farer ved byger

Vindbyger (squalls på engelsk) varer gjerne kun noen få minutter, men har vært årsak til mange havarier med seilfartøyer. Det kan også skape problemer for fly, spesielt under innflyvning om det plutselig skifter fra motvind til medvind.

Kraftige byger (styrtregn) kan føre til lokale oversvømmelser.

Lokale sommerbyger

Lokale sommerbyger oppstår som følge av at luften nær bakken blir sterkt oppvarmet av solstrålingen. Varm luft stiger, og i oppstigende, varme luftbobler dannes skyer som i typiske tilfeller dekker om lag 20 prosent av himmelen, men som i forbindelse med nedbørutløsingen oftest brer seg ut og dekker større områder. Maksimal aktivitet er gjerne om ettermiddagen og tidlig på kvelden.

Bygenedbør gir et vesentlig bidrag til landjordens vannhusholdning og er hovedårsaken til at den årstiden med mest nedbør i innlandet er sommeren.

Vedvarende og utbredt bygeaktivitet

Vedvarende og utbredt bygeaktivitet opptrer ved storstilte forflytninger av luftmasser fra kalde til varmere områder, dette kalles kaldfronter. Man får da bygeaktivitet i form av nedbør, og i noen tilfeller også torden.

Bygeskyene har da en tendens til å konsentreres om visse områder eller linjer, bygelinjer, der de kan ligge på rekke og rad. Dette er vanlig langs hele vestkysten av Norge om vinteren, i forbindelse med luftstrømmer mellom vest og nord.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg