byge

Byge, meteorologisk uværsfenomen av kortvarig og lokal karakter (regn-, snø-, hagl-, torden- eller vindbyge).

Faktaboks

Også kjent som
bøye

Byger har i de aller fleste tilfeller sammenheng med bygeskyer (cumulonimbus) som er forbundet med begrensede, men ofte ganske sterke oppgående luftstrømmer (konveksjon).

Nedbørutløsingen kommer plutselig, og intensiteten kan bli voldsom (38 mm i ett minutt målt på Guadeloupe, Vestindia). Nedbøren fører til sterk avkjøling av luften i og under de nedre skydeler, det oppstår kalde fallvinder som ved jordoverflaten brer seg ut horisontalt og blåser ut fra den mest aktive nedbørsonen.

Disse vindbyger (eng. squalls) varer gjerne kun få minutter, men har vært årsak til mange havarier med seilfartøyer, dessuten med fly, ikke minst under innflygning pga. plutselig skiftning fra motvind til medvind. I kupert terreng, særlig på lesiden av bratte fjellformasjoner, oppstår vindbyger som et resultat av terrengformasjonenes virkning på luftstrømmene og uten at dette har noen forbindelse med skyer.

Lokale sommerbyger

Lokale sommerbyger oppstår som en følge av at luften nær bakken blir sterkt oppvarmet av solstrålingen. I oppstigende varme luftbobler dannes skyer som i typiske tilfeller dekker om lag 20 % av himmelen, men som i forbindelse med nedbørutløsingen oftest brer seg ut og dekker større områder. Maksimal aktivitet er gjerne om ettermiddagen.

Bygenedbør gir et vesentlig bidrag til landjordens vannhusholdning og er hovedårsaken til at den nedbørrikeste årstid i innlandet oftest er sommeren.

Vedvarende og utbredt bygeaktivitet

Vedvarende og utbredt bygeaktivitet opptrer ved storstilte forflytninger av luftmasser fra kalde til varmere områder (kaldfronter).

Bygeskyene har da en tendens til å konsentreres om visse områder eller linjer, bygelinjer, der de kan ligge på rekke og rad. Alminnelig langs hele vestkysten av Norge om vinteren i forbindelse med luftstrømmer mellom vest og nord.

I kaldt vær foregår det lett nedbørutløsning, og de tilsvarende skyer får lite utpreget cumulonimbuskarakter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg