Kvinne med blå bluse og miniskjørt
To kvinner i skjørt og bluse, Lødingen, Nordland  1910

Skjørt er et plagg tradisjonelt brukt av kvinner og jenter. Det er en videreutvikling av vikledrakten som er kjent fra oldtiden. Fram til middelalderen brukte både kvinner og menn klesplagg som minnet om skjørt, men da begynte menn å gå med bukser mens kvinnene fortsatte med skjørt eller kjoler. Mens jenter kunne ha kortere skjørt som rakk til kneet var kvinnenes skjørt som regel fotside. Overgangen skjedde ved konfirmasjonsalder som symboliserte overgang til voksenlivet.

Faktaboks

Etymologi
egentlig samme ord som skjorte, ‘kort plagg’

På slutten av 1800-tallet ble det økt fokus på de helsemessige problemene med de tunge og fotside skjørtene kvinner gikk med, og ulike reformdrakter ble utarbeidet. De store forandringene for kvinners påkledning kom imidlertid ikke før i årene etter første verdenskrig med moteskapere som Paul Poiret, Coco Chanel og Elsa Schiaparelli.

Gjennom det tyvende århundre endret skjørtene seg drastisk flere ganger. Den amerikanske Paul Macrae Montgomery lanserte i 1975 teorien om at skjørtekantene kryper oppover i tider med god økonomi, mens dårlig økonomi fører til at skjørtelengden går nedover mot gulvet. Det er usikkert hvor nøyaktig teorien er, men moten på tyve-, seksti- og slutten av åttitallet var preget av korte skjørt, mens tretti- og syttitallet er blant tiårene som hadde de lengste skjørtene. Unntaket fra denne teorien er tiden under og etter andre verdenskrig hvor klær og stoff var rasjonert og skjørtene var smale og knekorte.

Dagens motebilde er derimot preget av større variasjon og de fleste kolleksjoner inneholder skjørt av ulike lengde.

Skjørt var kvinners dagligantrekk fram til femtitallet, da kom ulike bukser på markedet og stadig flere kvinner begynte å bruke disse praktiske plaggene. I dag bruker de fleste kvinner skjørt bare til pent, og i de aller fleste arbeidssituasjoner er skjørt og bukser likestilt antrekk for kvinner.

I andre kulturer er skjørt også i vanlig bruk av menn i vår tid. Dette ser vi blant annet i deler av Asia hvor sarong brukes av både kvinner og menn og de polynesiske barkklærne. Den skotske kilten blir derimot ikke definert som et skjørt ettersom den består av et langt stykke stoff uten sammensying.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg