Grønn minikjole med striper av hvit og purpur, Mary Quant 1960-tallet
.
Silkekjole, kjøpt hos Molstad AS, Oslo rundt 1920
.

Kjole er et klesplagg for kvinner med liv og skjørt i ett. I likhet med flere andre av plaggene som brukes i dag er kjolen en videreføring av eldre tiders klesplagg som vikledrakt og serk. Fram til rundt år 1900 var mange kjoler todelt med skjørt og overdel, men etter det har uttrykket bare blitt brukt om plagg som dekker over- og underkropp.

Faktaboks

Etymologi
av kjortel

Kjolen har endret utseende opp gjennom århundrene, avhengig av økonomi, mote og tilgang på materialer.

Brudekjole

Den hvite brudekjolen er det mest vanlige antrekket for en vestlig brud i dag og et plagg det knytter seg både myter og forventninger til. Likevel er ikke tradisjonen med hvite brudekjoler så lang, og den er bare utbredt i den vestlige verden. Stort sett alle farger var vanligere enn hvit, blant annet blått som symboliserte jomfru Maria og renhet og svart som var mer praktisk ettersom flekker ikke synes så godt. En annen årsak til at mange giftet seg i svart kjole var at det fram til rundt første verdenskrig var vanlig å bruke sørgeklær når nære slektninger døde og da kunne den svarte kjolen gjenbrukes.

Tradisjonen med hvit brudekjole ble introdusert av dronning Victoria da hun giftet seg med prins Albert i 1840 og ble snart svært utbredt. De hvite kjolene ble sett på som et symbol på renhet og uskyld, og tradisjonen har holdt seg til i dag.

Brud Margit Marie Antonsen og gjester i hennes bryllup i 1919
.

Andre bruksområder

I sammensetninger brukes kjole også om gallaantrekk for menn, kjole og hvitt eller snippkjole, og samarien som er en embetsdrakt for prester. I eldre tid ble kjole også brukt om militær uniformsjakke , en såkalt våpenkjole.

Snippkjole i svart ull
.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg