Sitronverbena er en bladfellende busk, opptil tre meter høy. Bladene er lysegrønne, lansettformede og cirka ti centimeter lange. Blomstene er lyselilla til hvite og sitter i aks.

Faktaboks

Også kjent som

L. triphylla, Aloysia triphylla, A. citriodora

Vitenskapelig navn
Lippia citriodora

Anvendelse

Sitronverbena egner seg til smaksetting av fisk, kylling, kjøtt, pizza, salater, supper og sauser. I tillegg kan den anvendes i urtesmør, dressinger og marinader. Bladene er også velegnet sammen med frisk frukt, og kan brukes i fruktsalater, desserter, søtsaker, kalde drikker og urtete. Urten kan brukes på samme måte som den lettere tilgjengelige sitronmelissen, men i motsetning til sitronmelisse tåler sitronverbena varmebehandling og kan også tørkes uten å miste smaken.

Urteoljer og -eddik kan med hell tilsettes et par blader sitronverbena.

Av planten utvinnes eterisk olje som brukes innen parfymeindustrien og aromaterapi. Bladene anvendes også i potpurri.

Historie

Sitronverbena kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men dyrkes også i Sør-Europa og andre tempererte områder på kloden. Planten kan vokse i Norge, men må tas inn om vinteren eller dyrkes som ettårig. Sitronverbena benyttes også som prydplante. Allerede på 1600-tallet brakte spanske erobrere planten til Europa, men den har aldri vært viktig i kulinarisk sammenheng her.

Innen folkemedisinen brukes uttrekk av planten mot blant annet forkjølelse, feber, fordøyelsesproblemer og skal virke beroligende.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sitronverbena
Lippia citriodora

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg