Melissa officinalis

Melissa officinalis, sitronmelisse. Foto fra: Botanisk hage, Århus, Danmark

Melissa officinalis

Melissa officinalis, sitronmelisse. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark

sitronmelisse

sitronmelisse blir også brukt i te.

sitronmelisse
Av /shutterstock.

Sitronmelisse er en plante i leppeblomstfamilien.

Faktaboks

Uttale
sitrˈonmelisse
Også kjent som
hjertensfryd, sitronfryd
Vitenskapelig navn
Melissa officinalis
Beskrevet av
Carl von Linné

Planten blir 40–50 centimeter høy. Sitronmelisse er en flerårig urt, som har små hvite eller rødflekkede blomster og tannete og rynkete blad med sterk, sitronaktig duft. Den har greinete vekst med opprette stengler. Bladene er lysegrønne, hårete og ovale til runde og tannete. Blomstene er små hvite eller gule og sitter innerst ved bladstilken.

Sitronmelisse hører hjemme i middelhavslandene og ble dyrket som medisinplante allerede i middelalderen. Den dyrkes fremdeles ofte i hager og parker, men nå mer som prydplante og krydderplante.

Sitronmelisse vokser naturlig i Nord-Afrika, Europa, Sentral- og Vest-Asia. Den finnes noen ganger forvillet i Sør-Norge.

Bruk

Sitronmelisse er svært anvendelig som krydder og passer til alle retter man ønsker tilsatt en lett sitronsmak

Sitronmelisse passer til retter med kylling, svin eller fisk. Bladene er også velegnet til å smaksette supper, sauser, majones, marinader og eddik. Noen blader i salaten, fruktsalaten, eller annen dessert og i kalde drinker er også godt. Tørkede blader kan benyttes til urtete.

Historie

Urten har vært kjent i mer enn 2000 år. Til Norge kom den antakelig med munker. Urten var høyt skattet og ble brukt som beroligende middel, og skulle ellers være virksom mot nær sagt alle slags sykdommer og plager. Hildegard av Bingen (abbedisse og forfatter av skrifter om medisinske planter, 1098–1179) priser sitronmelisse høyt og mener den skal hjelpe mot blant annet melankoli.

I folkemedisinen i Norden ble den brukt som svettedrivende, menstruasjonsfremmende og hjertestyrkende middel. Den er også brukt mot migrene og kolikk.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sitronmelisse
Melissa officinalis
Artsdatabanken-ID
102327
GBIF-ID
5341501

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg