Sikringsakt er et begrep knyttet til dynamisk tingsrett som omhandler tredjemannsvern, og betegner den handlingen som gir rettsvern (beskyttelse mot tredjemenn) til den som erverver et formuesgode.

Ved rettsvern oppnås det større sikkerhet mot ekstinksjon (tap av rett) ved godtroerverv eller kreditorekstinksjon. Sikringsakten varierer etter hvilken type formuesgode det er snakk om.

For fast eiendom oppnås det rettsvern ved å tinglyse (registrere) ervervet i Grunnboken (register for fast eiendom, ordnet etter formuesgode (også kalt realregister)). Dette følger av tinglysingsloven.

For løsøre oppnås det ordinært rettsvern ved overlevering (overlevering er her sikringsakt). Dette følger av godtroervervloven.

For realregistrerbart løsøre (blant annet skip og luftfartøy) oppnås det rettsvern ved at rettigheten registreres i det korrekte registeret.

For enkle pengekrav og gjeldsbrev består sikringsakten i at den som skylder penger (debitor cessus) får vite om overdragelsen av fordringen. Dette følger av gjeldsbrevlova.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg