Sal på hesteryggen. Shutterstock. Begrenset gjenbruk

sal

Sal. En allroundsal med de vanlige betegnelsene på ytre deler og utstyr.

Sal
Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

En sal er et sete som spennes fast på ryggen av en hest eller et annet ridedyr for at rytteren skal sitte mer bekvemt og trygt og ha bedre kontroll med dyret. Til transport av varer med dyr brukes pakksal eller kløvsal.

Faktaboks

Etymologi
norrønt saðull
Også kjent som
sadel

Salens deler

Salen, som med sine enkelte deler kalles saltøy, består av en salbom av tre, metall eller glassfiber med puter som ligger an på hver side av hestens ryggrad, samt sete og salkapper av lær. Til salbommen festes stigbøylene ved bøyleremmer. Salen festes til hesten ved en salgjord av lær eller oftest tekstil; i noen tilfeller brukes også fortøy. Under salen brukes ofte et dekken, kalt voilock.

Saltyper

De vanlige salene som brukes til sport, sprang, allroundridning og dressur, er utviklet fra den engelske jaktsalen. Den tyngre militærsalen (ungarsk sal) brukes ennå i en viss utstrekning til turridning, mens den amerikanske westernsalen er lite brukt i Europa.

Damesal

Damesal fra Budalen i Trøndelag med årstallet 1824. Denne type damesal var den vanligste i Norge.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Damesal med to horn og én stigbøyle.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I middelalderen tok kvinnene i bruk en damesal, som i realiteten var et sete med fotstøtte. Da kvinnen satt sidelengs, hadde hun liten mulighet til å kontrollere hesten. Først på 1600-tallet kom det så en damesal med et horn til å hvile det ene benet på. Nå kunne hun selv holde tøylene og se fremover.

Neste utviklingstrinn kom så omkring 1830, da damesalen fikk nok et horn, som gjorde at rytteren fikk bedre støtte på det venstre benet. Denne typen er fortsatt i bruk.

De aller fleste damesalene i norske museer er av den eldste typen med fotbrett. Slike saler ble ofte benyttet av bruder som red til kirken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg