Prins Sverre Magnus, Marius Borg Høiby og prinsesse Ingrid Alexandra på hennes 18-årsdag.
Sverre Magnus og Ingrid Alexandra er biologiske helsøsken, og Marius Borg Høibys biologiske halvsøsken.
Prins Sverre Magnus, Marius Borg Høiby og prinsesse Ingrid Alexandra på hennes 18-årsdag.
Av /danapress/NTB.

Søsken er to eller flere personer som har minst én forelder felles.

Et kvinnelige søsken er en søster og et mannlige søsken er en bror. Som regel brukes disse ordene når søsken omtales enkeltvis eller i grupper av samme kjønn.

Søsken med to felles foreldre kalles helsøsken. Hvis én forelder er felles, kalles de halvsøsken.

To eller flere søsken med opprinnelse fra samme svangerskap kalles tvillinger (to), trillinger (tre), firlinger (fire) og så videre.

Svigersøsken er ens søskens ektefeller samt egen ektefelles søsken.

Sosiale søsken

Et foreldrepars adopterte barn er søsken (adoptivsøsken) med hverandre, og med adoptivforeldrenes eventuelle biologiske barn.

Én forelders barn fra et tidligere ekteskap forholder seg til sin forelders nye partners barn som søsken (stesøsken, bonussøsken).

Barn som fostres av de samme fosterforeldrene forholder seg til hverandre og til fosterforeldrenes biologiske eller adopterte barn som søsken (fostersøsken).

Biologiske søsken

Medisinsk brukes betegnelsene helsøsken og halvsøsken for å beskrive det genetiske slektskapet mellom søsken. Helsøsken har cirka 50 prosent av sin genetiske arv til felles og halvsøsken cirka 25 prosent.

I mange kulturer (og sammenhenger) kan det være stor forskjell på forholdet mellom halvsøsken med felles mor (uterine søsken) og forholdet mellom halvsøsken med felles far (agnatiske søsken).

Tvillinger, det vi si helsøsken med opprinnelse fra samme svangerskap, vil ikke være nærmere genetisk beslektet enn andre biologiske helsøsken, med mindre de er eneggede (identiske).

Eneggede (identiske) tvillinger har utviklet seg fra den samme befruktete eggcellen. Eneggede tvillinger er tilnærmet genetisk identiske (100 prosent).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Schackt, Jon (2017): Slektskap, familie og kjønn: Antropologiske perspektiver. Oslo: Cappelen Damm Akademisk.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg